Кристиано изпусна дузпа, Ювентус празнува 36-та титла на Италия

Начало » Кристиано изпусна дузпа, Ювентус празнува 36-та титла на Италия
Атлетико Мадрид Ювентус
снимка: Даниел Касас/bgfootball.com

 

Ювентус грабна девета поредна титла в Италианското първенство от общо 36 рекордни с победа с 2:0 над Сампдория на домашния стадион в Торино. Северняците натрупаха 83 точки, 7 пред Интер и дори могат да ги увеличат в оставащите мачове с Каляри (в сряда) и Рома (неделя).

Пауло Дибала получи мускулна контузия и напусна първата част, а после се качи да гледа от ложата с бинтовано ляво бедро. Кристиано Роналдо откри в добавеното време точно преди почивката с потентен удар и асистенция след смяна на тактика при пряк свободен от  отиващ в Барса Пянич. 35-годишният португалец , с 31 гола в Серие А, изостава от Чиро Инмобиле (34), двамата имат шансове да надминат Левандовски (34) за “Златна обувка“. В глобален план Роналдо изравни Герд Мьолер със 735 кариерни гола, отпред остават само Ференц Пушкаш (746), Пеле (767), Ромарио (772) и Йозеф Бикан (805).

Крис изпусна три възможности, преди Бернардецки да набута в мрежата топка от избит негов удар в 67-мата. Сампдория стигна до заплахи, Де Лихт и Жчезни внимаваха, гостите завършиха мача с десетима заради два жълти за Торсни. Матийс Де Лихт бе сменен за болки в крака.

Рабио поддържаше ритъм, останалите от Юве бяха по-бавни. Гонзало Игуаин не улучи вратата след двойно с Кристиано. CR7 нацели напречната греда при изпълнение на дузпа за събаряне на Алекс Сандро, после ядосан с пробив отдясно показа нов финт-спиране и изпусна да забие след спечеления корнер. Все пак празнуваше ухилен с тима, макар пред празни от фенове трибуни. Крис вече е двукратен шампион на Италия, Испания (с Реал Мадрид) и Великобритания (с Манчестър Юнайтед).

“Посвещаваме титлата на всички фенове на Ювентус, специално на тези, които изстрадаха и страдат в пандемията, която ни учуди всички и обърна света. Вашият кураж, прояви и решителност бяха силата, от която се нуждаехме да се борим докрай в този оспорван финал за трофей, който е за цяла Италия! Силна прегръдка за всички вас!“, написа Крис в Инстаграм.

42-годишната италианска легенда Джиджи Буфон не пази, но се поздрави с десето лично скудето и 20-ти трофей със “Старата госпожа“. За 61-годишният италиански спец Маурицио Сари това бе първа домашна титла. Той ще води тима срещу Олимпик Лион на 7 август в Лисабон в поход за Шампионската лига.

Английските Манчестър Юнайтед и Челси се класираха за групите на най-комерсиалния турнир догодина.

Докато президентът на ФК Барселона Жозеп Бартомеу отказва да подава оставка, да организира предсрочни избори за поста си и сменя Кике Сетиен, английският “Сън“ обяви, че Лионел Меси искал за нов треньор настоящия на Лийдс Марсело Биелса. 65-годишният аржентинец също е от Росарио, града на Лео, който намирал прилика в стила му с на Гуардиола и имал желание да работят съместно.