Левски взел заем за заплатите, връща го с лихва до 2-3 седмици

Начало » Левски взел заем за заплатите, връща го с лихва до 2-3 седмици

Павел Колев„Има малък заем към малка фирма. Вчера обявихме сумата, за да разсеем спекулациите по произхода на средствата. Фирмата постави като условие да не се центрофугира името й в публичното пространство, ако е възможно“, коментира на пресконференция днес председателят на УС на Левски Павел Колев.

„Всяка стотинка, която постъпва в Левски, ще бъде прозрачно похарчена. Дължим отчет на цялата левскарска общност къде са отишли средствата“.

Има обаче едно важно нещо при разговори с потенциални партньори на Левски. Никой рекламодател или спонсор не би желал да бъдат оповестявани договорите с конкретни параматри. Това би могло да отблъсне много рекламодатели да се асоциират с Левски“, каза Колев, след което доизясни за заема, от 199 000 лева, който Левски взе, за да плати част от дължимите заплати на играчите.

„Тези пари са похарчени изцяло за заплати на футболисти. Такива, които са в съблекалнята. Това нещо бе направено да се създаде спокойствие. Наско Сираков анонсира, че до края на месец юли ще започнат някакви плащания.

Тези средства ще бъдат върнати. Водим разоговори с компании. Водим разговори и за продажба на футболисти. Не сме се ангажирали с политика на дългосрочни заеми. Каква е лихава за заема? Тя е минималната по закон – 4 %. Не виждам проблем Левски да изплати заема до две-три седмици”, добави Павел Колев.

Бюджетът на Левски ще бъде намален с 300% и той ще падне до 500-600 хил. лева на месец, обяви Колев. Той допълни, че належащите задължения на клуба са над 4 млн. лева и разясни към кого точно са те.

„Новият бюджет на Левски ще е към 500-600 хил. лева на месец, като към това трябва да влязат и парите към НАП. На практика с 300% ще се намали месечният бюджет на Левски. Вече сме далеч от тези параметри от началото нагодината, които бяха около 1,5 млн. лева на месец. Към август са към 800 000 лева на месец“.

„Предстои среща с НАП през август, когато имаме възможност да покажем някакви парични потоци. Ще разговаряме с тях на тема как да продължим да спазваме споразумението и това да не се отрази тежко на финансовото състояние на клуба“, каза Колев.

Ето какви са належащите задължения на Левски, обявени от Колев:

  • 2,6 млн. лева към футболисти;
  • Дългове под формата на данъци към държавата;
  • 100 000 лева ДДС за месец юли, заради големите обороти на фен магазина;
  • Задължение към български клуб, който се е съгласил да го отсрочи;
  • Задължения за данъци и осигуровки.

„Задълженията са някъде към 4 млн. и нещо. Към това влиза и задължение към чуждестранен клуб. Падежът е още от февруари. Клубът проявява разбиране, но УЕФА няма да прояви, тъй като сме под мониторинг“, добави Павел Колев.

Членът на Управителния съвет на Левски Ивайло Нойзи Цветков заяви, че се надява да бъде полезен за клуба с намирането на спонсори, а също така да помага също така в маркетинговата част и комуникацията с медиите.

„Аз се ангажирах с клуба предимно от сантиментални причини. Ще използвам своите контакти за търсене на спонсори и реклама към Левски. В дейността на комуникациите също ще помогна, в сътрудничество с Иво Йовчев и Павел Колев. Дал съм си срок – около половин година, в който да се покажат някакви резултати. Ако не съм успял, бих отстъпил мястото си на някого. Мога да давам акъл в каква тактика да играем, но в частни разговори и само на фенски принцип. Говорил съм вече с 4-5 фирми, но все още няма нищо конкретно и не мога да коментирам“, каза Нойзи.

Членът на Управителния съвет на Левски Константин Баждеков заяви, че се надява да бъде полезен във финансовия аспект на управлението на клуба. Бившият финансов директор на „сините“ изтъкна, че има дългогодишен опит в работата си в клуба и смята, че ще бъде в помощ.

„Разчитам, че ще бъда най-полезен с финансовата част на клуба, както и да дам и помощ във всички направления. Все пак имам 18 години в клуба и мисля, че имам достатъчно опит и практика. Сблъсквал съм се с доста проблеми и смятам, че могат да бъда полезен. Спонсори, реклама, организация на мачове и всякакви въпроси, без да се бъркам там където има други специалисти“, каза Баждеков.

„Едва вчера започнах да се запознавам с параметрите в бюджета. В заема, които взехме са спазени всички изисквания и е санкционират от управителния и надзорния съвет. Разходната част на бюджета е много тежка. Направен е при един друг бюджет, за който сега можем само да си мечтаем. Налага се да отидем към сериозно намаление на действащите договори. Прави се всичко възможно да се редуцират. В приходната част трябва да се наблегне сега. За момента нямаме сериозни успехи освен помощта на феновете. Привличане на по-малки спонсори дори, които смятат, че ще е успешно за тях да рекламират в Левски. Усилията ни трябва да са увеличаване на приходите“, каза още Баждеков.