Левски загази, ФИФА го гледа все по-строго

2011-03-02 10:35:00

Некадърният португалец Да Коща може да донесе неприятни наказания за "сините"

Проблемите за Левски идват един след друг. Около Нова година на Герена цареше спокойствие и хармония, отборът се стягаше за атака на титлата, шефовете чакаха едни € 3 000 000 за Гара Дембеле и крояха планове за отбелязване на 100-годишнина.

Два месеца по-късно от идилията няма и помен. Първо трансферът на Гара пропадна – според Тодор Батков, защото играчът искал да остане, според други – защото никой не го искал. След това на Герена сътвориха уникален гаф с трансфера на Базил де Карвальо, заради който ФИФА запретна ръкави и се зае с решаването му.

Преди няколко дни Левски падна у дома от ЦСКА, при това по не съвсем достоен начин, демонстрирайки отчайваща игра.

Днес "24 часа" пише, че ФИФА се заема по още един интересен случай със "синьо" участие. В края на миналата седмица в ЦСКА са получили известие от световната футболна централа, че се дава ход на жалбата срещу футболиста Фелипе да Коща и Левски. Тя бе подадена преди 2 г. "Червените" съдят халфа за неправомерно според тях прекратяване на договора, а Левски, че го е подтикнал да го направи.

От ЦСКА искат в жалбата си освен финансова санкция и наказания за футболиста и Левски. Те са Да Коща да не играе 6 месеца, а клубът да няма право да купува и продава в два трансферни прозореца. ФИФА дава срок на обвиняемите страни да изпратят позициите си до 11 март.

Искът е за обезщетение от € 150 000, като той е към играча, а "сините" са солидарно отговорни за плащането му. През есента на 2008 г. Да Коща рита за ЦСКА. След това обаче разтрогна с "червените" и подписа с Левски. Това стана след специално проведено по-рано от предвиденото заседание на арбитража. Претенциите на Да Коща бяха за забавени плащания. От ЦСКА твърдят, че всъщност става въпрос само за една заплата, и то без да е изтекъл окончателно срокът за нейната дължимост. Освен това португалецът е получил реална покана да прибере парите си, на която не се отзовал.

При пристигането си на летище София в началото на 2009 г. Да Коща бе чакан от бодигард. След това той бе закаран да подпише договора си със "сините". Да Коща стана шампион с Левски, но се представи отчайващо в следващите няколко месеца у нас.

След това се прибра в родината си, където подписа с Насионал Мадейра. И там го разкриха бързо. Сега е във втородивизионния Ещорил.

Вашият коментар