Левски и да има какво, пак продава трудно

Начало » Левски и да има какво, пак продава трудно

Станислав ИвановЖелю Станков/Тема Спорт
Според зависи от гледната точка Левски продаде Паулиньо и евтино, и скъпо. Ако в случая търсим крайната сметка, тя винаги ще е крива. Бразилецът дойде уж без пари, но впоследствие сините платиха бесни суми за преподписване, а и то бе вързано с ангажиментите на клуба към Давиде Мариани.

300 хиляди евро обаче в никакъв случай не е цена, която е напълно пазарна и отговаря на покупателната способност на клуба купувач, на качествата на играча, както и на потребностите на клуба продавач. В случая става въпрос за сделка по утъпкана пътека, защото двигател е агентът на играча, който има връзка с трите участника.

Като цяло Левски в последните години няма рейтинг нито на добър производител, нито на доказан и утвърден продавач. Фабриката, наречена детско-юношеска школа, скоро едва ли ще изкара футболист, който да обърка представите ни за борса, а представителният тим обикновено купува играчи, които или нямат пазарна стойност, или на Герена цената им пада, или, както става в много случаи, се стига до раздяла по взаимно съгласие с неустойки.

Именно Давиде Мариани бе последната сделка със седемцифрена котировка. В страните, където има много пари, но несериозен футбол, какъвто е случаят и с швейцареца, и сега с Паулиньо, трудно може да се търси някаква логика и последователност. Но е факт, че официално Левски прибра 1 417 000 евро за Мариани. А самият той, както се казва, прави последно вземане от футбола в ОАЕ.

Друга тенденция е именно тази. Продадените от Левски за сравнително добри пари някъде обикновено си остават във въпросното някъде. Превръщат се в играчи за местна консумация, обикновени печалбари, без никакви пориви за следващ голям скок в кариерата, както като отбор, така и като попълване на банковата сметка. Давиде Мариани след ОАЕ може и да се завърти тук-там на подобно ниво, но не го чакаме да премине на по-висока скорост.

Още един седемцифреник – Гара Дембеле, направо фалира, след като бе продаден от Левски. Там парите бяха повече – малко над 2 милиона. Синият голов хищник потренира известно време с Фрайбург и в момента вероятно подритва празни бирени кенчета около някоя автобусна спирка.

Паулиньо трябва да донесе 20 процента в касата на Левски от евентуален следващ трансфер. Нека се обзаложим, че това няма да се случи. Бразилецът ще поразцъка в арабския свят, докато в един момент не реши, че му стига толкова активен футбол, а и дори да направи вътрешен трансфер, едва ли ще надхвърли 300 хиляди евро, че сините да чакат 1/5 част от горницата.

Гари Родригес е последният, който направи доста прилична кариера след Левски. Крилото игра в големи клубове в Гърция и Турция, но касата на сините не разбра нищо от тези преминавания, защото продажбата му от Левски в Елче бе леко странна и бе спешна, защото феновете на сините стопираха трансфер в Лудогорец.

Темата е дъвкана, но само от Левски си зависи дали някога ще успее да коригира отрицателния си рейтинг. Клубът от Герена не е добър продавач за разлика от ЦСКА, от Литекс навремето и Лудогорец напоследък. Че дори и Славия чат-пат прави удари на трансферния пазар, като при белите плюсът е, че инвестициите за покупка на играчи са нулеви, а сега само от двата милиона евро за Филип Кръстев Венци Стефанов може да издържа школата още няколко години.

Левски не продава добре и заради липсата на хора, които могат да направят трезва преценка. Това важи както за покупка, така и за продажба. А и двете са свързани с особеностите при сделките на Герена, които в немалко случаи са следствие на някакви нефутболни обвързаности. Красноречив пример е Бабатунде Аденижи, за когото бяха платени 200 хиляди долара, защото някой обещал на един приятел, че този футболист ще заиграе в Левски. А треньорът изобщо не бе чувал за такъв индивид.

Иван Горанов, Стайн Спиерингс и Станислав Иванов са пресните продажби, от които Левски спечели, но сумарно и тримата не правят един милион евро. Къде-къде са ЦСКА само с Каранга над 3 милиона и Лудогорец само с Кайсара над 4 милиона от европейската валута.

Двайсет процента за сините са заложени и от евентуална продажба на Стаси от Чикаго Файър някъде за горница над 300 хиляди евро. Той за разлика от Паулиньо е млад и ако му тръгне в САЩ, може да вдигне цената си.