Левски се яви подготвен за изпита, а ЦСКА – не

Начало » Левски се яви подготвен за изпита, а ЦСКА – не

Лига на КонференциитеЖаклин Михайлов/Тема Спорт
След унизителната загуба от Сейнт Патрикс, треньорът на ЦСКА Саша Илич каза, че не се страхува за мястото си. И с право не се страхува, защото дали ще остане, или не, на Армията, не зависи от него.

Никой не знае каква ще бъде реакцията на собственика, когато 8 милиона лева от предвидените в бюджета се изпарят във въздуха. Но извън емоциите около срама, наистина Саша Илич е в пълното си право да иска да остане. Поради причина, че той изобщо не е виновен и това го доказват фактите. Не той трябва да си тръгва, а онзи който докара нещата до това състояние.

Да погледнем с трезви очи реалната картина с какъв отбор се яви ЦСКА на най-важния си европейски изпит. С трима обиграни и подготвени играчи за изпитанието – Юрген Матей, Амос Юга и Густаво Бусато. Останалите осем. или са напълно нови, или бяха с неясен статут при предишните треньори. И е ясно, че Илич прави нов отбор, а му се поставят високи цели. Или пък не се поставят високи цели, но това не се обявява на всеослушание, за да не се дразнят излишно феновете. Но те могат да сметнат две плюс две и да разберат лесно, че европейската кампания бе минирана от най-меко казано странни действия. И тези действия сега се плащат скъпо, макар че не всичко е загубено и има втори мач. Във футбола сме виждали какво ли не и една победа на ЦСКА в Дъблин въобще няма да бъде най-голямата изненада на света.

Но базата за разсъждения си остава същата. За разлика от Стойчо преди година, Саша получи твърде малко в наследство. И готовия тогава отбор прегази Осиек с 4:2, а реалния резултат бе 5:1. А срещу Сейнт Патрикс в четвъртък червените нямаха нито едно положение за гол. Но Илич развива почти напълно нов отбор и по дефиниция трябва да му се даде време. Ако наистина е добър треньор, догодина по това време ЦСКА ще бъде съвсем различен и много по-готов за Европа. Или поне съществува такава опция, защото в някои мачове досега Илич имаше много добри идеи, а срещу Сейнт Патрикс тактиката и избраният титулярен състав бяха пълна катастрофа. Но това може да се приеме за нормално във всяко ново начало и като грешка на младостта на треньора и състава му.

И веднага следват сравнения с Левски и дори Лудогорец. Станимир Стоилов изгражда отбора по неговия правилен начин и го докара в оптимален ритъм за любимите му европейски мачове. Пое в движение един разнебитен тим в началото на миналия септември, обнови го наполовина през зимата, а през лятото прибави само няколко нови. И на практика срещу Хамрун Спартанс не достатъчно интегрираните бяха само Роналдо и Петрис. Всички други имат сериозен общ бизнес на терена. И ето защо Левски спечели с 1:0, а ЦСКА загуби с 0:1. Просто Левски е обигран, а ЦСКА – не.

Същото се отнася за Лудогорец. Шимунджа пое Лудогорец преди Нова година и му направиха мащабна селекция. През лятото не дойде нито един нов футболист и идеята е ясна. На достатъчно обиграните през пролетта им се дава шанс да докажат, че са достигнали нивото на ШЛ. Ако стане – добре, ако не се получи имат сигурно участие в групи на Лига Европа. И както е тръгнало с трансферите на Алекс Сантана и Сотириу ще има и сезонна разпродажба, което е сигнал за някакви странни процеси в Делиормана, вероятно свързани с икономическата криза. Но Левски и Лудогорец подходиха по единствено правилния начин в най-важния момент от сезона. Със старите си треньори и с обиграните си отбори. А в Борисовата градина залагат на нов треньор и много иновативна концепция. Която, пак казвам, догодина по това време може да се окаже много успешен експеримент. Но кой ще чака до другото лято!

Съвсем между другото щеше да е много интересно, ако Черно море се бяха класирали в Европа. Те са клубът, който най-устойчиво изгражда титулярен отбор и това се дължи на пълния картбланш към треньора Илиан Илиев. А липсата на последователност може да се установи в много от клубовете в ефбет Лига. А друг въпрос е, че те се увеличаха прекалено много и такива като Ботев Враца, Спартак Варна, Септември и Хебър може би ще са си по-добре в компанията на Дунав Русе, Спартак Плевен, Миньор Перник, Етър Велико Търново и Монтана. В бройката на разширения елит определено няма нищо елитно и ще дам една брилянтна идея на БФС. Редовният сезон да се играе по един мач в 15 кръга, а след това да разделят отборите на две осмици по 8 отбора и да играят всеки срещу всеки. И всеки ще си намери точното място.