Левски спечели „мача“ с НАП, дългът към Божков засега остава проблем

Начало » Левски спечели „мача“ с НАП, дългът към Божков засега остава проблем
Наско Сираков
снимка: levski.bg

Левски е напът да спечели най-важния си мач – този срещу задълженията и опасността от фалит, гарантира мажоритарният собственик и президент на футболния клуб Наско Сираков на пресконференция днес. Той обясни, че за една година „сините“ са платили близо 13 милиона лева задължения и към днешна дата, „за първи път от повече от 15 години, не дължат дори и стотинка по главници.

„За последната една година ПФК Левски е платил по изпълнителното дело, т.нар. „главница“, 6 342 000 лв. Искам да кажа на всички левскари, че в момента, за първи път от повече от 15 години, Левски не дължи нито една стотинка главница, която да носи каквито и да е лихви“, заяви Сираков на пресконференция на стадион „Георги Аспарухов“.

„Миналата година по това време ни се трупаха по 2 500 лв на ден лихви към Националната приходна агенция (НАП). Освен това, по текущи задължения за тази една година са заплатени 4 004 000 лв. Други два милиона и половина са заплатени за просрочени задължения към доставчици.

„Това са общо близо 13 милиона лева. Искам да кажа, че за това нашата скамейка е къса и играем с 13-14 човека. Когато излязат четирима от тях, това е ужасяващ удар за отбора. Това няма да се повтори вече. По първостепенната задача, която си поставихме преди една година, се справихме блестящо. Това е заслуга не само на служителите на клуба, но и на огромна част от ‘синята’ общност. Най-важният мач на Левски е срещу НАП и сме напът да го спечелим.

„Дължа огромно извинение на треньорското ръководство, въпреки че те знаеха при какви условия ще работят. Гарантирам им, че никога повече няма да се наложи треньорът на Левски да поглежда към пейката и да вижда един или двама футболисти, с които може да промени нещо в мача.

„През май ще вземем минимум петима нови футболисти и за всеки продаден ще има ново попълнение. Работи се сериозно по селекцията и за да сме конкурентни, ще ни бъдат нужни минимум 18 футболисти. Пак повтарям, че нашата основна задача беше да премахнем угрозата Левски да слага тирета, запетайки и въпросителни знаци. Убеден съм, че такава угроза вече няма“.

В момента задълженията към НАП, които са разсрочени, са лихви в размер на 3 762 000 лв. Тази сума не носи допълнителни задължения на клуба, уточниха от ръководството и разкриха, че от изходящите трансфери през зимата ще получат чисто около 3.8 милиона евро.

Лихвата към НАП и задълженията към Общината „нямат отношение към лиценза“ на „сините“, потвърди членът на Управителния съвет (УС) Борислав Георгиев. Утре Столичният общински съвет ще вземе решение за разсрочване на дългове на ПФК Левски в размер на 2 милиона лева, които клубното ръководство определи като „поносими“.

Относно задълженията към бившия собственик на „сините“ Васил Божков, той обясни, че казусът е правен и предстои да бъде решен, въпреки че двамата не са се чували или виждали скоро.