Левски трупа дългове

Начало » Левски трупа дългове

Сектор А на стадион Георги АспаруховЗадълженията на Левски към Националната агенция за приходите (НАП) надхвърлиха 5 млн. лева. Това създава притеснения в клуба, че споразумението с агенцията може да бъде прекратено.

На първата си пресконференция като собственик на Левски Наско Сираков обяви, че общите задължения на „сините“ са почти 24 млн. лева. Той посочи, че от тях 4.4 млн. лева са по споразумение за разсрочено плащане към НАП, но към агенцията вече има и 714 хил. лева текущи задължения.

От клуба обясниха пред „Дневник“, че текущите задължения са натрупани в последните три месеца, тъй като заради липсата на средства не са плащани осигуровки и данъци. Откакто изпадна в тежко положение след загубата на финансирането си в началото на годината, клубът започна дарителски кампании, насочени към привържениците. Целта беше да се гарантира събирането на поне 143 хил. лева всеки месец, колкото е месечната вноска по споразумението с НАП.

Заради липсата на средства обаче са натрупани нови дългове.

От НАП заявиха, че не могат да обсъждат детайли по споразумението си с Левски. Според информация на „Дневник“ то може да бъде прекратено, ако не се плащат договорените вноски или текущите задължения, свързани с осигуровки и данъци.

От Левски посочиха, че разговарят с агенцията в търсене на решение, за да не се стигне до прекратяване на споразумението. Един от вариантите е месечната вноска да бъде увеличена. Чистите отношения с държавата са ключови за клубовете в процеса по лицензиране. От БФС казаха, че заради пандемията срокът за подаване на документите за лицензиране е удължен до 30 юни.

През януари изпълнителният директор на Левски Павел Колев каза, че НАП е извършила пълна проверка за година назад, която е показала, че клубът няма просрочени задължения и че се финансира прозрачно.

„Още с влизането в клуба трябваше да платим 1.774 млн. лева към Националната агенция за приходите, които бяха задължителни, за да получим лиценз за евротурнирите. Освен това по споразумение за разсрочено плащане с агенцията вече сме платили малко над 2 милиона лева. Отделно в момента плащаме и абсолютно всички текущи разходи и осигуровки“, обяви Колев в края на януари.

Така на практика задълженията на клуба от 24 млн. скочиха сериозно, като в тези суми се добавят и парите, които трябва да се платят на компенсациите на освободените треньори.