Леков, мъртъв си!

2010-12-28 01:39:00

От австрийски номер бълват смъртни заплахи към бившия международен съдия

 

От австрийски мобилен телефонен номер бившият международен рефер Иван Леков е получил поредица от есемеси, съдържащи заплахи за убийство и искания за плащания на пари. Това разкри "24 часа". Леков незабавно е уведомил за заплахата компетентните органи – прокуратура и МВР. По случая е образувана преписка, като се очаква в най-скоро време австрийските власти да окажат съдействие по линия на полицейското сътрудничество в ЕС.

 

Самият Леков категорично отказа да коментира ситуацията със заплахите към него. Така бил посъветван от адвоката си Ина Лулчева, за да не пречи на разследването.

 

Леков е последният български рефер, който е ходил на голямо първенство – европейското през 2004 г. Той бе част от най-добрата ни четворка при реферите заедно с Атанас Узунов, Йордан Йорданов и Стефан Орманджиев.

 

След приключването на кариерата си той влезе в изпълкома на БФС, а след това бе и заместник-председател на ДАМС по време на правителството на тройната коалиция.

 

През септември 2008 година Леков бе арестуван показно от ДАНС и бе обвинен в търговия с влияние. След това обаче прокуратурата не успя да докаже вина и той бе оправдан на две инстанции. Главен свидетел бе бившият ни рефер Христо Ристосков, който твърдеше, че е платил 2000 лева, за да влезе в по-горна група на УЕФА.

 

Обвиненията срещу Иван Леков бяха две – за измама и за търговия с влияние. По първото той бе оправдан напълно, след като всички родни рефери признаха, че доброволно са дали пари за подаръци на Пиерлуиджи Пайрето и Алексис Поне при посещението им в България. Второто, което се базираше на твърденията на Ристосков, че е дал пари, за да влезе в групата на талантите на УЕФА, бе прекратено.

 

Според източници от прокуратурата то е било подновено преди няколко месеца и Ристосков отново е бил привикан, за да свидетелства.

Вашият коментар