Летящият Махоумс VS. неостаряващия Брейди

Начало » Летящият Махоумс VS. неостаряващия Брейди
Том Брейди
Gulliver photos/Getty images

Янаки Димитров/Тема Спорт
В ранните часове на 8 януари (след няколко часа) сезонът в НФЛ ще завърши със сблъсъка между действащия шампион Канзас Сити и претендента Тампа Бей. Супербоул 55 ще бъде доста по-различен от предходните заради странната ситуация с COVID-19 в цял свят. Затова ще бъде и най-слабо посетеният в историята – 25 хиляди души. Но пандемията няма да отнеме от блясъка на епичния дуел, който ще се състои на „Реймънд Джеймс Стейдиъм“ в Тампа, Флорида. Просто защото един срещу друг ще се изправят бранещият титлата Патрик Махоумс срещу преследващия седма такава Том Брейди. Какво повече може да иска обикновеният фен?

На 2 февруари 2020 година лъвчето Махоумс се покри със слава, след като в заключителните моменти Канзас обърна Сан Франциско и вдигна трофея „Ломбарди“. Това бе първи трофей за тима му от точно 50 години а Патрик, тогава на 24, стана най-младият куотърбек, вдигал купата. Той бе избран и за Най-полезен във финала.

Преди да започне онзи двубой бе отбелязана и 100-годишнината на американския футбол. Строен до тъчлинията бе Том Брейди, който получи заслужена чест, редом до кумира си Джо Монтана. В онзи момент не се знаеше бъдещето му – ще се откаже, или ще продължи да играе. По време на мача излезе реклама, в която казва: „Няма да ходя никъде, оставам“. А в интервю веднага след това допълни: „Догодина по това време няма да нося сако на следващия Супербоул“!? В онзи момент Брейди бе на 42. А освен от пандемията, 2020-а бе белязана и от немислимата му раздяла с Ню Инглънд. След 20 години и 6 титли с тима от Бостън, той не получи добро предложение да остане и отиде в Тампа. На 43 трябваше да играе в сезон, преди който нямаше контроли и нормална подготовка. В тези обстоятелства Том стори може би най-голямото си постижение – без легендарния треньор Бил Беличек до себе си, изведе корсарите на финал. Беличек не пожела да даде пари на Брейди през пролетта и го изпусна, защото не вярваше, че легендата ще продължи да играе на толкова високо ниво.

Точно затова сега треньорът бива проклинат в Бостън и цялата област Ню Инглънд. Без Брейди патриотите не стигнаха до плейофите, а в предишните 6 години 5 пъти бяха на Супербоул и го спечелиха в три от изданията… Сега усмивката е на лицето на Том. Наред, че е рекордьор по титли с 6 и ще излезе на 10-ия си финал, той ще има и честта да е първият куотърбек, който ще играе домакински Супербоул – финалът е на стадиона на Тампа Бей (б.а. – мястото за Супербоул 55 бе определено още на 24 май 2016-а).

От времето, в което Брейди гледаше как Патрик Махоумс вдига Супербоул, измина година. 12 месеца, в които вождовете не намалиха газта. И си останаха отборът, който трябва да бъде победен. Под вещото ръководство на Анди Рийд Канзас не спира да помита всичко по пътя си.

През пролетта Махоумс подписа най-тлъстият договор в историята на играта – за 10 години ще получи 550 милиона долара. И до момента си заслужава всяко пени. Той минава за най-талантливия в Лигата, за него няма невъзможни хвърляния, дори и в нестандартни ситуации, когато използва по-слабата си лява ръка. На негово разположение са любимите му цели – Травис Келси, Тайрик Хил и Сами Уоткинс, с които може да разпилее и най-желязната защита.
До момента Махоумс има само една загуба в плейофите – именно от Том Брейди, който преди 2 сезона го би на финал в АФК след продължения с Ню Инглънд. Ще успее ли да дублира титлата? Нещо, което не е правено именно от Брейди и патриотите, които ликуваха през сезони 2003 и 2004!

Ще станем ли свидели на „предаването на факела“? Когато на 3 февруари 2002 година Том печели първата си титла, Патрик Махоумс е в детската градина – бил е на 6! И със сигурност е мечтаел да повтори упражнението. Вече го е правил, но сега за първи път ще се сблъска на най-голямата сцена срещу Брейди, който е с реномето на Най-великия в историята. За да се оцени продължителността и успешната кариера на 43-годишния ветеран, можем да погледнем в перспектива и да кажем, че Махоумс трябва да стартира на Супербоул 73 след 18 години! Звучи невероятно, но е факт, защото точно това постигна Брейди.

Пред Махоумс е бъдещето и той ще спечели още доста битки. Пред Брейди остана само една, която води от няколко години – тази с времето. Вече на 43, но още я печели. Докога ли?

В понеделник рано сутринта – втори пръстен за Махоумс или седми за Брейди? Каквото и да стане, ще сме наблюдавали сблъсък между титани, за който ще се пише след десетилетия. Един срещу друг ще са суровият талант, пръскащ зрелищност, срещу работохолизма и желанието за перфектност. Новото срещу старото, подобрената версия срещу издържалата изпитанията на годините легенда. Канзас е фаворит, но в НФЛ от 2 декади има един лаф „Не отписвайте Брейди, никога не залагайте против него“. Началото е в понеделник в 01:30 часа, а шоуто е гарантирано. Ехото му ще отеква през годините!