Лигата на Конференциите – турнирът на нежеланите

Начало » Лигата на Конференциите – турнирът на нежеланите

Лига Европа

FootballReview

Ако сте пропуснали една новина в последните месеци, дори години, някак между другото УЕФА въвежда нов евротурнир от това лято, а именно Лига на конференциите. Много е сложно кой, кога и как се класира и кой не, за това ще се опитам да обясня възможно най-достъпно. Не съм сигурен дали и в централата на УЕФА са наясно каква каша са забъркали.

На пръв поглед всички си казват „Уау, още един български отбор ще има шанс за евро мачове!“ Суровата истина е, че без класиралите се за Шампионска лига, всички български отбори и нам подобните загубеняци получават квота само за Лигата на Конференциите, а като брой са си същите както досега.

Главното е, че богопомазаните първенства получават по една допълнителна опция за евромачове, а всички от 15-о място и нагоре в ранглистата на УЕФА могат да забравят за Лига Европа и ще играят само в новия маргинален турнир. Лига Европа беше някакво утешение за отбори от Шотландия, Словения, Чехия, Румъния, България и други подобни. 

Достъпът до нея на отборите от тези страни, които не са шампиони на страните си, вече е невъзможен. В Лига Европа ще играят само отбори нешампиони на страните си, некласирали се за Шампионска лига и носителите на национални купи, но само от Топ 15 на УЕФА. Единствено шампионите на страните с по-слаб коефициент ще имат шанс за Лига Европа, но с цената на отпадане от Шампионска лига.

От друга страна форматът на новия турнир ще е подобен на съществуващите два в момента, 8 групи по 4 отбора, но за елиминации се класират само 8-те победителя в групите. На 1/8 финалите 8-те отбора завършили на второ място в групата си срещат завършилите на 3-то място в групите в Лига Европа и от там нататък формата си е стандартен. 

Лигата на конференциите почти не променя форматите на двата по-големи турнира. Всички неудачници отпаднали от първия предварителен кръг на Шампионска лига попадат във втория предварителен на новия турнир. Всички останали, когато някой отпадне в следващите етапи преди групите на богатите се класират за Лига Европа. Тези пък, които отпаднат от Лига Европа в 3-ия предварителен кръг или по-късно, се включват в следващия етап в новия турнир. 

Освен всичко Лига Европа се редуцира от 12 групи по 4 отбора, до 8 групи по 4 отбора, така и трите турнира ще протичат паралелно и ще са с един и същ брой участници и групи в основната си фаза. От цялата работа излиза, че ако не си се класирал за Шампионска лига и не си в Топ 15 на УЕФА си обречен да играеш с отбори, на които трудно можеш да произнесеш името, камо ли да го напишеш. 

Да вземем за пример един Лудогорец, „орлите“ почват от първи квалификационен кръг в Шампионска лига, ако отпаднат, директно слизат в новия турнир. Всяко отпадане след първия кръг в Шампионска лига ги класира за следващия етап в Лига Европа. Ако родните шампиони отпаднат в третия предварителен кръг на Лига Европа се класират за плейофа на Купата на Конференциите. Ако отпаднат в плейофа на Лига Европа се класират директно за групите на новия турнир. 

Единственият вариант за някой, който не играе в Шампионска лига, но иска да играе в Лига Европа има шанс това да се случи, единствено, ако спечели Купата на Конференциите. Именно това е наградата, че си минал през иглени уши – участие в груповата фаза на следващото издание на Лига Европа…

Объркващо, нали?

Този турнир можеше да му се измисли едно по-смислено име, например Купата на отхвърлените, или Купа на обречените. Това ще е турнирът на отбори от нашата черга и ако някой топ отбор се класира за него, изниква въпросът колко ще има стимул този отбор да спечели купата на неудачниците. Това много напомня на онова безумие наречено Интертото, когато отборите играеха по една сурия мачове, за да се докопа само победителя до някой истински турнир като Купата на Уефа или КЕШ.

Сега господата от Нион остава да измислят и турнир подобен на КНК и един паралелен за загубилите финала на националните купи, а може и един за всички изпадащи от елитните дивизии. После да не се чудят, след тези безумия защо свръхбогатите искат да се отделят в собствена лига…