Лудите истории на Марадона (Първа част)

Начало » Лудите истории на Марадона (Първа част)
Диего Марадона
Gulliver photos/Getty images

Fоur Fout Two/Превод Тема Спорт
Диего Марадона си отиде от този свят малко след 60-ия си рожден ден, а списание „4-4-2“ върна лентата назад към радостта, разрухата и лудостта, които съпровождаха най-забавната фигура в историята на футбола.

Когато бе наречен Дебелак и си отмъсти
Уго Гати няма да забрави 9 ноември 1980-а. Все още никой не познаваше Марадона толкова добре, но вратарят бе решил да се подиграва с грешния човек. Това бе денят, в който аржентинците видяха истинския му характер за първи път. Мигът, в който Гати ядоса Дон Диего. Вундеркинтът носеше етикета си на изгряваща звезда, след като бе извел младежите на родината до световната титла, но все още играеше за клуб с малки аспирации като Архентинос Хуниорс.

Дотогава бе натрупал само похвали. На 20 години обаче откри своя първи враг в лицето на Уго Гати – ексцентричния вратар на Боха Хуниорс. Отмъстителният дух на Диего скоро щеше да излезе на преден план. „Имаше интервю, в което Уго ме описа като едно прехвалено дебеличко момче. Не го бях видял, но нашият треньор Мигел Анхел Лопес ми показа вестника на вечеря. Аз четях и вената на врата ми започна да расте от яд”, спомня си Марадона.

Сред коментарите на Гати имаше и твърдение, че Марадона има „дебел задник“, а треньорът на Диего продължава да размахва вестника с интервюто в деня на мача. „Той смяташе, че коментарите на вратаря на се честни. Пълна липса на уважение! Трябваше да покажа на какво съм способен. Не си дебело момче, нали, Диего? Така ме надъхваше треньорът. Когато изглязох на терена, бях решен на всичко да се докажа“, изригва Марадона. Гати прави опит за ръкостискане преди мача, а Диего го игнорира. В този момент легендата вече си представя головете. Може би щеше да сложи топката под тениската, за покаже голям корем? Едно, две, три… Хеттрик още до полувремето. После станаха четири, два от които от фаулове. „Гати тръгна да ми се извинява. Твърдеше, че това, което е било публикувано, не го е казал наистина“, признава Диего. Е, твърде беше късно, приятелю. Мачът е завършил 5:1!

Марадона все още е в отсрещния лагер, но публиката на Бока го изпраща с аплаузи. Година по-късно Марадона е играч именно на Хуниорс, след като отхвърля оферта от Ривър Плейт. Втората е за повече пари, тъй като Ривър е по-заможният клуб, но така или иначе Диего е бил обиждан от фенове на милионерите, когато е носил екипа на Архентинос.

Веднъж той отишъл да гледа финал на детски турнир на стадиона на Ривър. „Какво праваш тук, бостеро“, попитали го двама директори на Ривър, а „бостеро“ всъщност е унизителен термин за фен на Бока. Чувейки грозните думи па свой адрес, Марадона скача от мястото си в ложата и започва да се бие. „Исках да ги убия. Извиках, че повече никога няма да се върна в този клуб“, крещи Диего за индицента, при който е изгонен от ВИП ложата.

Само две седмици по-късно той подписва с големия враг на Ривър – Бока Хуниорс (1981).