Лудогорец много искат, ама нямат желание

Начало » Лудогорец много искат, ама нямат желание

ЛудогорецЖаклин Михалов/Тема Спорт
Навярно няма човек в България, който да не е гледал онова клипче, в което един наш ромски брат на въпрос дали ще гласува, отговаря – Много искам, ама нямам желание! Е, долу-горе дотам се докара някогашното футболно чудо, от което трепереше цяла Европа и половината свят.

Националната кауза, която задължаваше всички българи да се чувстват горди. И да си признаем, бе доста неудобно да не си за каузата при нейните огромни успехи в прослава на родината. Само един факт – през 2013 година все още прохождащото футболно чудо излезе от група в Лига Европа с 16 точки. Постижение, което бе повече от впечатляващо. И в групата не бяха Левуново, Чепръчене и Каспичан, а ПСВ Айндховен, Динамо Загреб и Черноморец Одеса.

Лудогорец победи всеки от споменатите съперници на неговия терен. Тогава по актив в 12-те групи само Тотнъм и Залцбург бяха с повече точки от Лудогорец. И сравнете веднага с 2020, седем години по-късно. Лудогорец е с 5 загуби и почти сигурна шеста у дома. И е най-слабо представящият се отбор от всичките 48 в груповата фаза на Лига Европа. Само Дъндолк и Гент също са с 0 точки, но с по-добра голова разлика от разградчани.

Абсолютният фенер на груповата фаза
И от рекорда през 2013 вървят към антирекорда през 2020, защото ако ЛАСК им отбележи 2 или повече гола на не знам каква си арена, ще подобрят 17-те мига на пролетта на Левски от 2006 година. Да, ама на Левски головете в мрежата бяха срещу Челси, Барселона и Вердер, а не срещу Антверп и ЛАСК. Нищо не може да опровергае твърдението, че дъното е достигнато безусловно.

И вероятно точно в Разград си задават въпроса – как по дяволите стигнахме дотук. Със сигурност са били реалисти и не са се надявали особено да излязат от групата, но да останат с 0 точки и да им вкарват средно по 3,2 гола на мача въобще не им е присъствало в мислите. И в кошмарите дори не са го сънували това историческо представяне. Ако не знаят отговора, ще им го кажа безплатно.

Народът е казал – на каквото си постелеш, на такова ще легнеш. А те много хубаво постлаха! И няма нищо странно и изненадващо в случващото се. Просто кралят съблече одеждите и лъсна грозна картинка. Но шутовете се правят, че не виждат и се надяват да си запазят местата.

Прави ли ви впечатление, че си тръгна само Павел Върба. А той е най-невинният от всички виновни за сегашния срам и резил. Вечният изпълнителен директор облича костюма и тръгва за летището за всеки международен мач. Дори има очи да дава бодряшки интервюта. Директорът по спортно-техническата част също си е на мястото. Този, който замени Методи Томанов и вече две години докарва невиждани ментюги, също си е в топлото кабинетче.

И Краля Слънце не ги вижда тези работи. Или се прави, че не ги вижда, макар и парите да са само негови. А доскоро всички смятахме, че той е собственикът мечта. Че той няма неправилен ход. Че той е събрал най-компетентните служители на света. Че той е единственият човек, който може да прави нещата в България по европейски. Не е истина това, което става. Този супер прагматичен и рационален човек вярва ли, че случващото се е някакъв преходен период и след няколко месеца всичко отново ще е цветя и рози? Явно щраусът дълбоко е заровил главата в пясъка.

Критикувал съм градивно Лудогорец и искам да продължа да го правя. Но не съм от онези, които на умряло куче нож забиват. Искам отново да са силни, мощни, безцеремонни, нагли, арогантни. Да ми затварят устата с победи в Европа и с докарване в България на велики футболни марки. Да са над нещата, когато кучетата лаят, а керванът си върви.

Да печелят с късмет в последните минути и да доказват, че шансът не винаги е на страната на по-добрия. А не като сега, късметът да е, че са им вкарани само 16 гола, а трябваше да са поне два пъти повече. Такъв късмет не пожелавам на никой!

По-зле от това просто не може да бъде! И все пак Лудогорец е на ръба на бездната и все още може да се задържи. Но единственият, който може да го направи, трябва да се вземе в ръце. В противен случай за явлението ще говорим само в минало време. Лично на мен ще ми липсва ужасно много.