Меси на гол от рекорд на Пеле

Начало » Меси на гол от рекорд на Пеле
Лионел Меси
Снимка: La Liga

Барселона изстрада победа с 1:0  над опашкаря Леванте на Камп Ноу и се вдига осми със 17 точки в Испанското първенство. Каталунците могат да се закачат за борбата за титла при победа над лидера Реал Сосиедад в Сан Себастиян в сряда от 22 ч.

Жерар Пике, който ще се възстановява 3-4 месеца от контузия в коляно, гледа мача от празните за публика трибуни облечен в сив дългокосмест пуловер.

Барселона излезе в старата типична схема 433, игра добре с владеене на топка и акции, явно Роналд Куман чу капитаните си да смени предпочитаното 4231. Съперниците, търсещи отчаяно точки за спасение от изпадане във втора дивизия, се опънаха. Хорхе Де Фрутос изпусна идеален шанс в 13-тата сам пред Тер Щеген като би в краката му. Дани Гомес също не успя да порази целта.

Айтор Фернандес показа храбро сърце да опази мрежата суха – полетя да спре шутове на Брейтвейт, Алба и Де Йонг, имаше над 10 спасявания. Гризман и Лангле дружно пропуснаха при картечен обстрел. Френки този път поемаше отговорност и в защита, и напред, докато играта на Меси (5-6 стрелби) и Коутиньо не спореше.

Лео все пак опъна мрежата с къс диагонал в 76-тата, след като Де Йонг открадна топка и веднага го изведе. Осмият гол на шесткратната “Златна топка“ е номер 642 в кариерата му и остава само на един от световния рекорд на легендата Пеле за Сантош (попадения за един отбор). Айтор му извади следващ с коляно.

Гостите опитаха да изравнят в края с попривършил бензин, но не бяха прецизни. VAR разгледа отклонена топка с ръка в гръб от резервата Умтити при атака, но не даде дузпа.

Сержи Бускетс изравни четвъртото място на бившия капитан Карлес Пуйол с 593 изиграни мача с фланелата на Барса, отпред остават Иниеста, Меси и Чави.

“Треньорът им работи добре всички фасети на играта, и днес ни бе трудно срещу Леванте, но успяхме да победим, мисля че изиграхме силен мач. – призна Жорди Алба. – Оставихме точки, които не трябваше, но пътрвенството е отворено, тази година е на високо ниво с отбори, които досега не са били така високо…“

“Изиграхме супер мач, за гордост е, жалко, че с малко изпуснах тази на Меси и влезе. Остава да се поучим от грешките, но това е пътя… Щеше да е черешката на топтата да вземем точка тук на Камп Ноу.“ – добави Айтор, доволен от проявите си.

Кристиано Роналдо забучи четвърти сезонен дубъл в Серие А в 100-ния си мач за Ювентус при победа на Дженоа с 3:1. Петкратната “Златна топка“ има 10 в Италия и 4 в Шампионската, въпреки че месец и нещо бе под карантина за коронавирус. Утре ще научи следващия съперник за осминафиналите в Европа.