Михайлов откровен: Българският футбол се развива успешно, корупция няма

Начало » Михайлов откровен: Българският футбол се развива успешно, корупция няма

Борислав МихайловПрезидентът на Българския футболен съюз Борислав Михайлов се появи в предаването „120 минути“ по бТВ в импровизиран отговор на гостуването на Димитър Бербатов преди няколко дни. Бившият любимец на феновете се представи спорно, като не отговори ясно на нито един от поставените му въпроси, а в края на участието си си постави оценка 5 за „постигнатото“ в последните 16 години и бодро обяви, че в българския футбол няма корупция.

Едно от най-разпознаваемите лица на провала на родния футбол обяви, че е имало моменти, в които си е казвал „стига толкова“, но след година и половина извън футбола е видял какви грешки е допуснал и как може да помогне и надгради постигнатото.

„Не ми хареса мача с Литва вчера, но има и такива двубои. Отборът е млад, треньорът е млад. Момчетата трябва в битката да се развиват. Неприятна загуба, но и това го има във футбола. Не е приятно да гледаш такъв мач, но работата на БФС е да подсигури условията за подготовка. Чакаме след тези големи поколения, които имахме преди, да има промяна и да се сглоби отбор, с който да имаме успехи“, каза Михайлов пред bTV.

„Имаше момент, в който съм си казвал “стига толкова” – и аз го усетих, и с външна помощ си подадох оставката преди година и половина. Видях през това време грешките си и видях, че мога да помогна на футбола. Хората, които ще бъдат в залата на конгреса знаят какво съм и сме направили. От другата страна виждаме агресивно поведение – говори се навсякъде, че трябва промяна. Но дали е за по-добро или е стани да седна?”.

„За да се свика извънреден конгрес бяха 1/3 от клубовете да го поискат. 35 от внесените не бяха редовни за конгреса и съответно ние не свикахме този, а редовен за март месец. Съдът постанови друго и ние направихме всичко възможно, за да организираме конгреса. 531 клуба имат право на глас, а 508 са излъчили кандидати. Винаги урните са били в залата. Хората така са гласували, че да печеля много“.

Михайлов на практика хвърли всичката вина за всякакви прегрешения на Конгреса, като се почне от недопускането на кандидатите за президент в залата, през избирането на Изпълкома, до безкрайния низ от мандати, което вече не се допуска никъде.

„Делегатите си избират комисии, които броят гласовете, така че няма как да има манипулации. Досега няма обжалване на конгрес от нито един делегат. Това, че предния път Любослав Пенев бе отвън бе решение на конгреса. Сега кандидатите ще бъдат в залата, но изказванията ще са след конгреса. В дневния ред няма дискусия за бъдеща програма, бюджет. Убеждаваме хората да гласуват за нас с това какво сме направили и какво не сме направили.

Според Михайлов изпълнение на една програма може да има и над 100%. Това направил БФС не за 4, а за 2 години под негово ръководство.

„Уставът на БФС не е направен за Боби Михайлов, а се решава на конгреса. Ако се реши, че трябва да е два или три мандата, ще има промяна. Аз не се връщам като самоцел, а за да има спокойствие във футбола, а не спор и подобно държание с вадене на компромати между колеги“.

Михайлов не пожела да изпълни повелята на УЕФА и ФИФА за прозрачност и не каза каква му е заплатата с обяснението, че не работи държавна работа.

„Не работя без пари, но е за доста по-малко от някои треньори. Заплатата е това, което е гласувал изпълкомът“.

Точно по темата за Изпълкома, Михайлов обясни, че се избира отново от Конгреса. Това той направи в отговор на забележката на водещия, че в него на практика няма опозиция. Президентът обаче волно или неволно пропусна да спомене, че практиката на конгресите не е избиране на членовете един по един, а ан-блок. Т.е. – предага се състав, който се избира целият от делегатите, които малко преди това са му дали 80-90% „доверие“.

Михайлов не успя да обясни докрай казусите със земята на която е построена базата в Банкя, но разясни защо е взет кредит от 5 млн. лв. Водещият не го попита за обвиненията от човек на УЕФА, които излязоха на бял свят през последните часове – за т.нар. „авторитаризъм“ и желание за вмъкване на конкретни фирмми за строеж на инфраструктура по проекти, финансирани от УЕФА.

В края водещият Светослав Иванов го провокира успешно с няколко въпроса за семооценка, с които Михайлов откровено стана за смях. Родният футбол се развива според него „много добре“, прозрачността в БФС е „отлична“, а корупцията е нулева. В края отново бе изречена мантрата с „прекрасните условия“ за националните отбори, от които обаче резултати няма.

“За последните 16 години си давам пет по шестобалната система. За прозрачност си давам 6. В българския футбол няма корупция – давам си 6 и по тази линия. Не винаги резултатите на националния отбор са право пропорционални с работата на ръководството. Работи се, както трябва да се работи. Треньорите имат най-добрите условия, играчите също. Повечето клубове имат добри условия”, каза Михайлов.