Михайлов се изкара жертва

Начало » Михайлов се изкара жертва

Борислав МихайловПрезидентът на БФС Борислав Михайлов, даде интервю за Gong, в което очаквано се обяви за жертва и за поведен път обясни колко добра работа върши БФС, както и колко неопитни са кандидатите за оглавяването му.

– Г-н Михайлов, миналата седмица Софийски градски съд отмени решенията на Конгреса от 12 октомври 2021 г. – какво означава това за бъдещето на БФС и на българския футбол?
– На първо място държа да отбележа, че многократно предупреждавах за подобни сценарии – както аз, така и колегите ми. Отдавна подчертах, че болните управленски амбиции на няколко души ще вкарат футбола ни в опасна спирала на юридическа безтегловност, както се и случва в момента. Вече всички станахме адвокати и съдии, а футболът страда от това. Най-тъжното е, че цялата атака удря не само по институцията БФС, а и по клубовете, футболистите, треньорите, всички участници във футбола в България. Питате ме какво следва – нашите юристи ще предприемат необходимите действия. Имаме пълно доверие в съдебната система и съм сигурен, че крайният изход ще бъде в полза на футбола.

– След това решение обществеността се пита кое е легитимното ръководство на футбола ни…
– Ръководството на БФС е само едно, и то е напълно легитимно. От решението на съда става ясно, че не се атакува изборът на президента – настоящето ръководство има мандат до следващи избори. Всякакви буквояди и запетайкаджии услужливо забравят как стратегията, отчетът и бюджетът на БФС бяха приети с огромно мнозинство само преди месец. Ако клубовете наистина бяха срещу това ръководство на БФС и методите му, нямаше да има само един глас „против“. Нали се сещате, че ако Конгресът беше изборен, резултатът щеше да бъде също толкова катастрофален за тъй наречената опозиция?

– Възможно ли е в скоро време да бъде проведен нов конгрес, за какъвто Димитър Бербатов и екипът му призовават?
– Категорично не! Само за половин година и само заради тях организирахме два конгреса, които преминаха показно и като организация, и като прозрачност – факт, който беше отчетен и от представителите на ФИФА и УЕФА. Когато и световната, и европейската федерация дадат подобно мнение, претенциите на групичката около Бербатов тотално олекват. Да не говорим, че и самият Бербатов от трибуната похвали организацията през октомври, преди да смени плочата. Знаете ли колко пари и административни усилия коства организирането на едно Общо събрание с огромния брой клубове? В крайна сметка Българският футболен съюз и българският футбол не са длъжни да обслужват нечии ръководни амбиции и прищявки. Повтарям – точно тези хора са виновни за настоящата ситуация! Още от момента, в който оттеглих оставката си, започнаха постоянните им опити да разклатят БФС – сигнали, претенции, всякакви ченгеджийски номера, с които пробваха да отложат вписването ми.

Българският футболен съюз е преминал толкова много проверки и одити от държавата и международните институции, от които получаваме основните си приходи – УЕФА и ФИФА. И няма нито едно установено нарушение. Въпреки това компроматната война си върви със страшна сила, и така е вече година и половина. Година и половина БФС работи в едва ли не военна обстановка, и през този период направихме много промени, изработихме нова стратегия, организирахме два конгреса… Защо не попитате опозиционерите те какво направиха за футбола през този период? Защото хленченето, мрънкането и опитите да бъде развален имиджът на БФС и конкретно на президента аз не го смятам за работа.

– Хващаме се за последните ви думи – как ще коментирате обвиненията за връзки със световния бос на черното тото Дан Тан и конкретно мача между България и Естония?
– Ето – това е показателно за кампанията, в кавички, на Бербатов и околните му. Претоплят се манджи от преди над 10 години – и то при положение, че всички обстоятелства, свързани с този мач, са изяснени отдавна, включително имаше изслушвания в Народното събрание. Много ми е интересно как мои бивши служители, които тръбят как БФС не дава възможност за развитие, а в същото време са преминали образователни програми на УЕФА на сметката на БФС, не споменават че мачът между България и Естония е пример за манипулация без участието на отборите и съответните федерации. Нещо повече – БФС и естонската федерация първи сигнализираха за нередности в тази контрола. Между другото, по мои спомени Стилиян Петров беше капитан на България срещу Естония – нека той каже дали и как е участвал в черно тото… Колкото до някаква снимка – фактът, че съм сниман на Нова година близо до някакъв човек, не означава абсолютно нищо. Бербатов е рекламно лице на различни букмейкъри, включително на азиатски сайт за залагания – това обаче изненадващо за мен не се коментира.

– Няма как да подминем слабото представяне на националния отбор в Лигата на нациите – какъв е Вашият коментар и какви действия ще предприемете след лошите резултати?
– Мнението си изразих още на сутринта след загубата от Грузия. Ясно е, че всеки може да загуби от всеки – и резултатите в Лигата на нациите го доказват. Едва ли някой е вярвал, че Англия може да падне с общо 0:5 от Унгария, че доскоро непобедимата Италия ще допусне пет гола в един мач, а световният вицешампион Хърватия ще загуби с 0:3 от Австрия у дома. Но в нашия случай става дума за поредица от причинно-следствени връзки, които доведоха до крайно незадоволителните резултати.

– Какви са те?
– Много са. На първо място отново трябва да подчертая, че Българският футболен съюз не произвежда, тренира и подготвя футболисти – това го правят клубовете. Националният треньор единствено селектира и подрежда играчите, дава им тактически указания, мотивира ги. Всичко останало е продукт на работата по клубовете и на доверието, което те имат в своите български футболисти. Когато те не играят, или пък играят рядко; когато не са физически подготвени и тренирани по правилния начин, дори Анчелоти и Клоп няма да могат да постигнат резултати с тях. Физическото състояние на футболистите ни в тези мачове беше катастрофално – и заради това БФС ще назначи още двама кондиционни треньори, които ще работят и с клубовете, ще анализират изследванията на играчите им и ще имат задача в националните отбори да играят само футболисти, които са във форма. Ще сложим край на практиката контузени футболисти да бъдат викани в националния отбор, за да се разхождат по Европа и да получават повиквателни.

– Логичният въпрос е кой ще е новият национален селекционер?
– Техническата комисия начело с Георги Иванов вече разглежда варианти и кандидатури, които впоследствие ще бъдат предложени на Изпълнителния комитет. До края на юли трябва да имаме национален селекционер, който да разполага с достатъчно време да се запознае с обстановката и изискванията ни и да селектира отбора за септемврийските мачове.

– Вече е ясно, че няма как да спечелим първото място в Лигата на нациите – какви са изискванията, за които говорите?
– Изискванията са дългосрочни и са свързани с налагането на единна философия за игра на националните ни отбори. Това е едно от нещата, които обявих на конгреса още през октомври, и което съм сигурен, че ще даде резултат – ако всички треньори на национални гарнитури работят заедно, с една и съща тактическа идея, тогава преходът между различните отбори ще е много по-лесен, а България ще има изграден стил на игра, за разлика от сега.

– Много се говори за липсата на качество – това ли според Вас е основният проблем на националния отбор?
Не. Вече казах какви са основните причини според мен. Колкото до липсата на качество, ще си позволя да ви отговоря с въпрос – на колко големи първенства се класира поколението на Бербатов, Стилиян Петров и Мартин Петров? Защото са големи, качествени футболисти – спор няма. Имат едно-единствено участие на финали, на което аз съм им бил ръководител – като първи вицепрезидент и отговорник за националните отбори. И на това първенство отбелязахме един-единствен гол от дузпа, а получихме девет. Значи не става дума за липса на качество, а за различни обстоятелства в различни моменти – липса на характер, липса на отговорност, липса на отношение към колектив.

Аз имам над сто мача за националния отбор, бил съм на три световни и едно европейско първенство, но тогава всички се раздавахме и милеехме за България. Нещо, което за съжаление не се видя нито при поколението на Бербатов и Петрови, нито след тях. На този фон претенциите им да управляват са още по-смехотворни – те не просто не са постигнали нищо с националния отбор, не просто нямат никакъв управленски опит, а и в последната година и половина пречат в пъти повече, отколкото помагат. Това сигурно е прецедент в световната история – бивши национали да чакат да дойде мач на националния отбор, за да излязат да критикуват, да създават напрежение, да искат България да загуби, за да се бият в гърдите.

– Няма как да не Ви попитаме за състоянието на Тодор Неделев след тежкия инцидент в Грузия…
– От цялото си сърце пожелавам на Тодор бързо възстановяване и завръщане първо към нормалния живот, после – и към футбола. Българският футболен съюз направи всичко възможно, за да му помогне в тази трудна ситуация – организирахме лечението и транспортирането му, защото става дума за наше момче, което има нужда от нас. Сигурен съм, че Тошко Неделев отново ще бъде на терена и ще ни радва, както и преди.

– Споменахте липсата на ръководен опит у опозицията. Има мнения обаче, че и вашето поколение също пое българския футбол без управленски стаж…
– Това са несериозни твърдения – аз бях първи вицепрезидент на БФС, Данчо Лечков беше кмет на Сливен, Сираков беше директор на Левски, в Изпълкома имахме конституционен съдия, съдия от ВАС, представители на прокуратурата, видни бизнесмени, депутати, сериозни хора… С какво могат да се похвалят опозиционерите? С академия за таланти, която не функционира? С фондация, на която резултатите лесно могат да се проверя? Как искаш да ръководиш най-голямата спортна федерация в България, когато реално не си ръководил нищо? Имам много да кажа, но предпочитам да не слизам на това ниво и поне малко да запазя достойнството на хора, с които съм работил. Аз впрочем съм работил с всички тях – като президент, като първи вицепрезидент. И винаги съм се стремял да им осигуря най-добрите възможности за развитие, за реализация. Нали знаете, че няма ненаказано добро – и ето ви ги нагледните примери!

– Да разбираме, че БФС продължава да работи, въпреки целия юридически хаос?
– Разбира се. Това е задължението ни, това е отговорността, която ни е гласувана от клубовете. Няма как да кажем – хоп, футболът спира, докато не се уточним с вечния кандидат-президент извън кампания. Стратегията, която разработихме заедно с УЕФА като част от програмата „Футболни федерации на бъдещето“ беше приета и вече е в ход, направихме сериозно преструктуриране на федерацията – както на централно ниво, така и по зони и области, въвеждаме много нови инициативи, и най-важното – затягаме контрола върху всички процеси във футбола ни. И това го правим сами, без дори стотинка държавна помощ. Понеже по-рано стана дума за успехите на Унгария – проверете колко средства е осигурила държавата на футбола там, и то не само за инфраструктура. И си отговорете на въпроса защо имат хубави стадиони. А тук сме напълно сами. И отгоре на всичко ежедневно ни се налага да се занимаваме с глашатаи и самозвани опозиционери.

– Какви нови инициативи конкретно реализира футболният съюз?
– Ето, ще ви разкрия нещо, което в скоро време ще обявим публично – Българският футболен съюз ще бъде първата федерация с напълно завършена дигитална екосистема в полза на любителите на футбола. Става дума за революционни технологии, за модерни платформи, които ще дадат огромни предимства на запалянковците. Разработваме този проект от миналата година на базата на стратегически анализ – и съм изключително щастлив, че в процеса по дигитализацията на футбола дори изпреварваме предварително поставените цели, при това – в пъти! Отделно водим преговори със световноизвестни потенциални партньори – и в момента, в който всичко бъде официално оформено, сами ще се убедите колко сериозно се работи и колко сериозно се приема институцията БФС навсякъде по света. Много е просто – докато други се стараят да рушат, нашата цел е да надграждаме. Гарантирам, че тази философия никога няма да промени.