Михайлов си измисли нови заслуги, „помагал“ на ЦСКА

Начало » Михайлов си измисли нови заслуги, „помагал“ на ЦСКА

Борислав МихайловПрезидентът на БФС Борислав Михайлов продължи утвърдената линия на Централата след бутафорния конгрес преди две седмици и си измисли нови „заслуги“.

Според обявилия се за президент на БФС, смененият през 2016 година формат на първенството е направен заради ЦСКА. Той допълва и друга нелепица – че от централата са помогнали на „червените“ и пред УЕФА, за да им даде по-рано да играят в евротурнирите. Нещо, което беше опровергано от адвоката на гранда.

Първата „заслуга“ всъщност е действие не в полза на ЦСКА, а на… БФС. ЦСКА, както и още няколко отбора, сред които и Верея (останал в историят на българския футбол, като изкачил се до елита без никога да спечели това право по спортен път) бяха добавени към Първа лига, която от 10 стана 14 отбора. Сезонът преди това беше сред тези, предизвикващи най-слаб интерес, точно заради неучастието на ЦСКА.

Адвокатът на ЦСКА Първан Първанов коментира думите на Борислав Михайлов и от тях става ясно, че БФС по-скоро е пречил, отколкото помогнал за връшането на гранда в Европа.

„Борислав Михайлов визира три идентични като съдържание писма от 16 януари 2018 година, които изпрати до УЕФА – за Теодор Теодоридис, за главния юрисконсулт Емилио Гарсия и за отговорника за федерациите от източна Европа Зоран Лакович. В тези писма БФС молеше УЕФА да отчете факта, че ЦСКА е най-титулуваният футболен клуб в България, и че за активите на фалиралото дружество е спечелен търг, и ще бъдат заплатени безпрецедентните за България 8 000 000 лева, както и факта, че в България кредиторите на дружества, оперирали футболни клубове и обявени в несъстоятелност обикновено не получават нищо. С оглед на тези факти писмата отправяха молба до УЕФА да допусне ЦСКА в европейските клубни турнир.

Никой от адресатите не отговори на тези писма. Ефектът беше точно обратен на търсения. УЕФА не само не помогна на ЦСКА, но продължи още по-усилено да атакува ЦСКА в арбитражните производства пред КАС, които клубът беше завел, за да търси отмяна на решението на УЕФА за изваждане от ЕКТ. Вследствие на това поведение от страна на УЕФА, ЦСКА направи няколко процесуални искания пред арбитражния състав, които бяха удовлетворени изцяло.

ЦСКА беше върнат в ЕКТ, защото се пребори с УЕФА в арбитражните производства в Швейцария, които костваха много сериозни средства на собствениците. Това, което е особено важно да се разбере от всички, обаче е, че изпращането на тези писма, не беше доброволен акт от страна на Борислав Михайлов, а беше действие предприето в следствие на поредното извиване на ръцете на собствениците на ЦСКА да се откажат от свои права. В този смисъл думите на Стойчо Младенов, че БФС и Борислав Михайлов работят в ущърб на интересите на клуба, намират пълна подкрепа, дори в това, уж добронамерено действие на Борислав Михайлов. Напълно споделям и подкрепям Стойчо Младенов в неговите критики към Борислав Михайлов.