Мицански: Повиквателната беше въпрос на време

2010-07-30 17:06:00

Българският нападател на Кайзерслаутерн Илиян Мицански получи първа повиквателна за националния отбор, и ще има възможност да покаже качествата си в контролата с Русия на 11 август. Родният футболист вече показа голмайсторската си класа в проверките на новия си немски тим, като се разписа дори срещу гранда Ливърпул. Мицански с характерното си спокойствие прие новината за повиквателната, и сподели пред Гонг очакванията си.

Честита повиквателна в националния отбор, как се чувстваш като част от селекцията на националния отбор?
– Съвсем нормално се чувствам. Доволен съм, че съм повикан в националния отбор и ще се постарая да се представя добре.

Как приеха в Кайзерслаутерн новината, че си имат национал на България?
– Със сигурност мисля, че всички тук са доволни, и треньорите, и аз. Съотборниците ми гледат малко по-различно, след като вече имам повиквателна. Всички са доволни.

Ти на какво отдаваш тази повиквателна – на страхотните игри за Кайзерслаутерн и за бившия ти клуб, или на сериозната полемика, която се развихри в българските медии?
– Да си призная, за мен бе въпрос на време да получа повиквателна. След тези добри игри, които направих в Полша, и след големия интерес в България, бе единствено въпрос на време да получа повиквателна. За мен е нормално това.

Ти си ново име в националния отбор, имаш ли приятели, които са в него, хора, които да те въведат по-бързо в обстановката?
– Да си кажа честно, няма да ми трябва много време да вляза в обстановката. Със сигурност ще се аклиматизирам бързо в отбора, имам доста приятели там. Няма да имам никакъв проблем.

Събирате се петима нападатели, притеснява ли те конкуренцията, и има ли с какво да допълниш четворката до момента?
– Мисля, че всеки се бори за мястото си под слънцето. Както в клубните си отбори, така и в националния отбор. Аз ще се постарая да покажа моята си игра, такава, каквато беше в Полша, и каквато е сега в тези контроли с Кайзерслаутерн, и със сигурност, ако се представя на нивото, на което играя през последните няколко месеца, мисля, че няма да имам проблем да играя за националния отбор на България.

Какви са шансовете ни за класиране на Европейското първенство?
– Шансовете ни зависят най-вече от играта, и от това, дали всеки един от нас е готов. Последните години малко трудно се получават нещата, но всичко зависи от играчите.

Контролата с Русия полезна ли ще бъде, знаеш ли какво представляват руснаците?
– В детайли не знам какво представляват. Със сигурност е полезна проверка, това е последна проверка преди официалните мачове. Но най-важно е как ще се представи България в квалификациите, а не как ще изглежда в контролите.

Свикна ли вече с живота в Германия, със съотборниците в новия ти отбор?
– Повече свикнах със съотборниците, сега се опитвам да свикна с футбола, колкото се може по-бързо. Нещата са коренно различни. Бях готов за нещо по-различно, каквото срещнат тук в Германия. До няколко месеца със сигурност нещата ще станат още по-спокойни.

Очакваше ли такъв мощен старт в Кайзерслаутерн, голове в почти всяка контрола?

– Ако бях в Полша и не вкарвах, нямаше да се притеснявах. Тук съм дошъл да се доказвам. На ново място съм, и със сигурност трябва да вкарвам голове в контролите, които от една страна са важни, от друга – не, защото скоро почва първенството, и всичко там вече зависи от мен и от моите съотборници, какво ще показваме.

Какво изпита, когато вкара на един от най-големите клубове в Европа Ливърпул?
– Дава ми повече самочувствие и увереност в моите възможности. Много съм доволен, че доста хора в България също са радостни, че съм вкарал точно на Ливърпул. Нещо по-различно е със сигурност.

Това ли е най-щастливият ти момент като футболист, макар и в контрола, срещу Ливърпул?
– Като контрола – да. Но това няма нищо общо с официалните мачове. Направил съм доста по-добри мачове, и съм вкарвал доста по-красиви голове в Полша. Със сигурност това не е най-важният момент в кариерата ми.

В Германия те мислят за поляк, поне това прочетохме в българската преса.
– Някъде хората са се объркали. Случва се на всеки. Аз ще се постарая да им покажа, че съм от България. Ще ме разберат кой съм.

Ласкае ли те сравнението с Марадона, наричат те Марадона от Любин?
– Всеки сам решава за себе си как да ме нарича. Аз знам, че съм си Илиян Мицански, знам какви са моите силни и слаби страни. Ще се опитам да покажа, че аз съм си аз, и няма нужда да ме сравняват с други хора.

Какви са целите, които са поставени пред вас, като новак в Бундеслигата?
– Заради това, че отборът е доста млад, и след четири години се завръща в Бундеслигата, целта е само една – колкото се може по-добро представяне и със сигурност оставане в Бундеслигата.

Вашият коментар