Мъри в Левски – мисията е възможна!

Начало » Мъри в Левски – мисията е възможна!

Станимир СтоиловЖаклин Михайлов/Тема Спорт
Футболен клуб Левски има огромни проблеми, някои от които с екзистенциални измерения. На техния фон дали Станимир Стоилов ще стане треньор или не, е най-малката грижа на клуба. Но кой знае защо вадят Стоилов на показ по доста спекулативен начин. Преди няколко дни една от двете силни фигури в Подуяне, този с 35–те процента, си позволи да обясни защо Мъри няма да се върне в Левски.

Другата силна фигура на този етап си мълчи, защото е по-умният от двамата и си дава сметка, че темата е деликатна. Та синята общност трябваше да разбере, че Стоилов имал други планове, свързани с развитието на своята кариера. Да, със сигурност на Станимир Стоилов не му минават все още мисли за пенсиониране. Все пак е само на 53 години и пътищата за него са много. Само за последната година е получил предложения от клубове от 10 държави. Някои от които изключително примамливи. Той обаче си е извоювал правото да избира и все още чака най-доброто.

Трябва да се знае обаче, че към понеделник той предложение от Левски не е получавал. Уточняваме, че за специалист от неговия ранг предложение се брои, ако се седне официално в кабинет на заседателна маса и нещата се обсъдят детайлно. Обаждания по телефона, подхвърляния и приказки от сорта „Мъри, хайде идвай да оправяме Левски“ не се считат за сериозни.

Думите, че Мъри няма да дойде в Левски, защото си има други планове, категорично не отговарят на истината. Те са плод на развинтеното въображение на този, който ги е изрекъл. Проблемът е, че от това произтичат някои неприятни последици. Така например в постоянното медийно обкръжение на всяка синя власт, Стоилов вече е заклеймен като предател с думите „Ако не се върнеш сега, по-добре никога не се връщай“. И това не е странно, някои хора от години са си присвоили правото да определят кой да е в Левски и кой не. Същата камарила на всяка власт преди 12 години първо бе с Вили Вуцов, след това с Гонзо, след това с Иво Тонев и така нататък. Но никога не застанаха зад треньора, който класира Левски в групова фаза на Шампионската лига. А преди това закара отбора до четвъртфинал в Лига Европа. Постижения, които клубът няма да постигне в следващите поне 20-30 години.

Припомням достиженията на Стоилов не случайно. И те са свързани с неговото евентуално завръщане. Мъри ще се върне само ако получи увереност, че отново може да направи синята общност щастлива. Защото след него всички треньори я правеха нещастна.

Станимир Стоилов е левскар и в мозъка на костите си – става и ляга с тегобите на любимия клуб. Конкурираше го само Васил Методиев–Шпайдела, но той се пренесе в по-добрия свят. Но двамата са като сиамски близнаци що се отнася до отношенията им със синята общност и особено с онази част, която е с всяка власт. Тягата е правопропорционална – колкото повече радост ти им доставиш, толкова повече мизерия те ще ти сторят. Нали сте чели и слушали как Станимир Стоилов не е никакъв треньор, как без един друг до него нищо нямало да постигне. Да, но той след престоя си в Левски постигна още много големи неща. Много левскари пътуваха до Астана и сами се убедиха с очите си какво е направил Мъри там. И тези, които му поставят ултиматуми „или сега, или никога“ са се гордеели, че единствените позитивни неща, свързани с любимия им клуб, ги е произвеждал точно Мъри. Той е единственият конвертируем, актуален символ на Левски. С титлите, с европоходите, с комплиментите от Мауриньо, Симеоне, Роджърс, Хитцфелд, Рийкард, О Нийл, дори с високата си цена. Все пак този неудържимо западащ клуб в цялата си несъстоятелност успя да произведе един голям треньор. Най-голямото треньорско име за новия век. Той е като Димитър Пенев и Паро Никодимов за ЦСКА.

И не може с толкова висока камбанария да се водят някакви телефонни разговори и да се правят срещи по бензиностанции. Бих посъветвал сегашния управленски тандем да се подготви както трябва и да покани Стоилов на сериозен разговор. Те да кажат как виждат нещата и той да си каже мнението. Да чуят от него как да се направи пълната промяна. Защото, както са тръгнали да се обграждат с разни вечни връткалници, няма да я постигнат. Може пък и да намерят общ език. Едно е сигурно, не парите са проблем, а нещо съвсем различно. То се нарича план за стратегия.

През 2004 година Станимир Стоилов в три екземпляра предостави своя план 2007 за развитието на клуба. Споменатите по-горе постижения бяха заложени точно в онзи план за развитие. Който се увенча с огромен успех, но продължението му бе скъсано от Тодор Батков в средата на май 2008 година. Не че е от съществено значение, но преди няколко дни на мача Левски – Лудогорец Тодор Батков седна до Наско Сираков. Направи го демонстративно, като отмести Папазов с едно място по-нататък в редицата. Този жест може напълно да се неглижира, но за мен е показателен. Тандемът Ес – Ес или Сираков – Стоилов, който е най-успешният в цялата история на Левски, явно вече не съществува. Ако не съм прав, то до Наско Сираков трябваше да седне Станимир Стоилов. Един до друг пред цяла България. Това вече щеше да говори много за синята общност. В същия формат трябваше да бъде и пресконференцията.

През 2008 година Станимир Стоилов каза, че ще се върне един ден в Левски само с Наско Сираков. Не от задължение към Сираков, а от задължение към постигнатите съвместни успехи. Тази негова позиция бе потвърдена поне още половин дузина пъти. При всички преговори, които от Левски водеха с него, първото условие е било – само и единствено с Наско Сираков.

Между другото онези преговори са били далеч по-сериозни от сегашното предложение. Защото и Иво Тонев, и Спас Русев, и Васил Божков се отнесоха с уважение към Стоилов и се бяха подготвили добре с домашното си. Сега му се обаждат по телефона, за да чуят с облекчение, че той си има други планове. И да продължат с търсенето на новия Мъри Стоилов. Дано имат успех! Явно новият тандем ТиЕс или ЕсТи ще направи опит да повтори постигнато от Стоилов, но без Стоилов. В което няма нищо лошо, лошото е, че се опитват да го очернят в очите на привържениците. Които не са длъжни да проникнат в дълбочината на проблема. Те просто искат Наско и Мъри да поведат Левски отново към успеха. И да не дават от парите си за спасяването и оцеляването на Левски, а за билети от Шампионската лига.