Мъри: С мен и Сираков Батков не е прескачал границата

2011-01-26 18:56:00

Боготворя Петков. Не обичам полемики между хора, които са давали много един на друг

 

Бившият треньор на "Левски", селекционер на България и настоящ треньор на кипърския "Анортозис" Станимир Стоилов даде специално интервю за "24 часа".

 

– Господин Стоилов, след 9 поредни шампионатни загуби за "Анортозис" идването ви съживи отбора. Записахте 3 официални и една неофициална победа и само един равен. Почнаха ли да ви носят на ръце?

– Има оптимизъм във фенове и ръководители. Но в Кипър нещата винаги са в двете крайности. Или оптимизъм, или негативизъм. Не смятам, че сме вълшебници и за двайсетина дни можем да направим нещо значимо. Въпросът е да си организираме отбора по-добре. Футболистите имат голям потенциал. И са задължени да отговорят на класата на клуба. Все пак "Анортозис" е сред топклубовете в Кипър и не подобава да бъде на шесто място.

 

– Започнахте ли вие да свиквате с обстановката?

– За мен е доста лесна, защото аз съм човек, който е работил във водещи клубове. Знам амбициите, знам очакванията. Нямам проблем с адаптацията, нито съм имал още от първия ден.

 

– А и от първия ден ви дадоха син екип, отборът ви заигра в синьо-бяло…

– Така стана още по-лесно. (Смее се.)

 

– Има ли еуфория в клуба тази седмица? На 31 януари "Анортозис" става на 100 години…

– Готвят се усилено. Мачът ни за първенство срещу "Ермис" е преместен за петък. За да може в неделя, на 30 януари, да се направят тържествата на нашия стадион. Ще присъстват бивши звезди, треньори… А специално заради 100-годишнината "Анортозис" ще играе почти във всички мачове до края на годината с първия си екип, който е в жълто и черно.

 

– В любимия ви клуб в България също има настроения тази година да се празнува 100-годишен юбилей… На колко години е "Левски" според вас?

– Не мога да изкажа компетентно мнение. Факт е, че "Левски" е основан преди доста години, факт са и големите му успехи. Да споря и да давам мнение за една, две или три години, не е нужно.

 

– Как се адаптира левскарят футболист в "Анортозис" – Станислав Ангелов?

– Станислав се представя на нивото, което има като футболист. Всички го знаят какво е, не е никак ниско. Бързо свикна с отбора, а и отборът с него. Вече е важно да е здрав. А и не трябва да се забравя, че той дойде и без подготовка се наложи веднага да играе. Нормално е да има и добри моменти, да има и спадове.

 

– Сегашното му ниво като за националния отбор ли е, защото в края на миналата година изпадна от списъка?

– Аз съм пристрастен, защото Станислав е мой футболист. Смятам, че Матеус ще направи нужното да го види и да си прецени. Той е човекът, който трябва да вземе решение.

 

– Каква е целта ви в "Анортозис" тази година? Можете ли да се доберете до медал?

– Първата ни и основна цел е да влезем в четворката. После ще мислим за по-сериозни мечти или надежди. Естествено, ако може, да вземем и купата.

 

– Първите четири играят плейоф за титлата, какъв е вашият максимум, ако се доберете до него?

– Системата е такава, че сегашните точки се запазват. Така че изобщо не можем и да си помислим за първото място. Изоставаме с 18 точки. Пресилено е да се говори, че за 6 мача могат да се наваксат.

 

– Ще подпише ли и Ричард Еромоигбе договор?

– Засега тренира. Има още за наваксване. Най-вероятно ще подпише договор до лятото с опция за продължаване. А вече ръководството ще прецени.

 

– А Жеан Карлос?

– Не. Няма как да го взема. Първо, че трябва да е свободен агент и да е разтрогнал с клуба си до 31 декември. А той си има договор.

 

– Георги Петков обяви, че ако е разтрогнал през декември с "Левски", сега е щял да е в "Анортозис" с вас…

– Петков е играч на "Еносис" (Паралимни). Всичко друго е хипотеза.

 

– Какво е мнението ви за начина, по който си тръгна Петков? Разразиха се полемики и истинска словесна война, което май стана типично…

– Да ти кажа честно, не знам точно какво имаш предвид.

 

– Наистина? Петков направи една изповед, в която нападна Тодор Батков…

– Аз не харесвам да се влиза в различни полемики, още повече между играчи и ръководства, които един на друг са дали много.

 

– Но Петков каза, че Батков определя кой да играе и кой не, че реди състава на "Левски"…

– Казах ти мнението си. Трябва да има взаимно уважение. Плюс това се опитвам да се откъсна от българската действителност. Нито знам, нито се интересувам.

 

– Докато бяхте треньор на "Левски", Батков редил ли ви е някога състава?

– На мен не ми се е случвало такова нещо. Прекалено сериозни хора сме – и аз, и собственикът, и тогавашният спортен директор Сираков, за да коментираме изобщо тази тема дали някой на някого е редил състава. Всеки от нас си знаеше правилно и точно задълженията, които има. И Батков, и Сираков, и аз. Всеки си имаше работа в клуба и никога не сме прескачали границата. А проблемът със състава и с отбора беше изцяло мой.

 

– Една от основните теми в България, от които вие опитвате да се откъснете, е начинът на раздяла с основни фигури в "Левски", извоювали европоходите – 1/4-финалът за УЕФА и влизането в Шампионската лига. Смятате ли, че има предпоставки за обида у Топузаков, Бардон, Телкийски, Петков?

– Тези хора заслужават уважение. Аз лично ги боготворя и като футболисти, и като хора. За мен те са суперпрофесионалисти. Оттам нататък не знам защо се получават тези проблеми. А и не е моя работа да коментирам “Левски”, клуб на който изключително държа.

 

– Имате ли странично мнение за Карвальо?

– Миналата година го гледах, според мен е добър футболист.

 

– А за казуса с връщането му на "Локо" (Пд)?

– Отговорът вече го казах – не е моя работа да коментирам "Левски", клуб на който изключително държа.

 

– На националния отбор предстои решителна битка с Швейцария. Можем ли да се надяваме на чудо в квалификациите?

– Иска ми се да стане чудо, но се съмнявам, че ще се класираме на европейското.

 

– Какви са впечатленията ви от работата на Матеус?

– Казах, че от първия ден му ставам най-големият фен. Защото знам какви проблеми има, какво трябва да решава. Оттам нататък нямам право да давам оценки за работата му.

 

– Търси ли ви за помощ?

– Предполагам, че си комуникира с Цанко. Досега той му беше помощник. Иначе каквото има, сме си го казали.

 

– Има ли футболист, в който вие отстрани забелязвате израстване? Някой извън старите муцуни, който вие бихте викали в националния отбор, ако бяхте селекционер…

– Последните изяви на Занев и Бодуров в националния отбор не бяха лоши. Също така и на Милиев. Това са двама-трима футболисти, които могат да намерят место и за в бъдеще в селекцията.

 

– Говореше се, че и Илиян Киряков ще влезе в щаба ви в "Анортозис", освен Цанко Цветанов. Вярно ли е?

– На този етап това е щабът, с който ще работя.

 

– Как се оправяте с езика?

– Не знам гръцки, опитвам се да уча английски. Знам, че не ми е добър. Но без да се говори и без да се учи, няма как да стане. За жалост като ученик в спортното не успях да науча английски, но пък се научих да играя футбол. Сега ще се опитам по най-добрия начин да науча и английския език.

 

– Още след първия ви мач българи от Кипър разказаха, че феновете на "Анортозис" скандират името ви. Тоест и до днес не можете да разбирате техните възгласи към вас?

– Не. А и не искам да се поддавам на такива еуфорични неща. Това не е моето желание. То е да си върша работата по най-добрия начин.

 

– Ще има ли по-специално чувство на 5 февруари, когато ще се изправите срещу Георги Петков?

– Ще играят "Анортозис" и "Еносис", а не Петков срещу Стоилов или Цветанов. Приятно е бивш треньор и футболист и добри приятели да се срещнат на терена и след това. Но ще победи по-добрият.

 

– Подписването с "Анортозис" ви беше коледен подарък, провалиха ли ви се плановете къде и как ще изкарате празниците?

– На Коледа си бях в България. Веднага след това дойдох и подписах договор в Кипър. На 31 декември тренирахме. Не съм имал други планове за празнуване. Работата ми винаги е била на предно място. Време за празнуване и за нови години има много.

Вашият коментар