Най-влиятелните в българския футбол 4

2011-01-28 12:17:00

Продължава поредицата нa "Teма Спорт" за най-влиятелните личности в българския футбол, подредени по азбучен ред. В днешната петица, която представяме, се очертават четири емблематични фигури за българския футбол през последните 20 години – Михаил Касабов, Наско Сираков, Николай Гигов и Сашо Диков.

Михаил Касабов (вицепрезидент на БФС)
Михаил Касабов е роден на 22 март 1955 година. Вицепрезидент е на Българския футболен съюз. Дългогодишен служител и шеф на международния отдел на БФС. Вече близо 15 години той е част от Изпълкома на футболната ни централа. Нещо като пожизнен член. Има много контакти във ФИФА и УЕФА. Близък приятел на Франц Бекенбауер със силни позиции в германския футболен съюз. В отлични отношения е със Сеп Блатер. Има над 150 международни мача в УЕФА и ФИФА като делегат.

Често му се приписва влияние върху немските съдии, които са получавали наряди за мачове в А група.

Движи външната политика на БФС от над 10 години. Бил е силна фигура и при Вальо Михов, и при Иван Славков и Вуцов, и сега при Боби Михайлов. Казано накратко – Михаил Касабов е външният министър на българския футбол.

Човекът с най-големи международни контакти в БФС. Мнозина го подценяват, без да подозират, че пред него има отворени много врати и хоризонти, които за останалите членове на Изпълкома са недостижими. След оттеглянето на Валентин Михов Касабов остана фигурата с най-голям стаж по високите етажи на родния футбол. Носител на Златната награда на Германския футболен съюз.

Младен Михалев (бизнесмен, бос в сянка на Славия)
Младен Михалев-Маджо е роден на 13 октомври 1964 г. Той е бивш борец от училището "Олимпийски надежди", където се отглеждаха бъдещите шампиони на социалистическа България. Михалев израства около Илия Павлов и още в началото на 90-те се включва в хазартната фирма Ай Джи Ем АД. Винаги е бил с едни гърди пред съдружниците си. Името му нашумява през 1993 г., когато избухва гангстерската война между хората на Карамански и борците. "Бизнес кариерата" му минава през петролни доставки за Сърбия по време на югоембаргото и силовото застраховане.

Михалев е един от четиримата основатели на СИК в края на 1994 г., към които по-късно се присъединяват Красимир Маринов-Големия Маргин и Дмитрий Минев-Руснака. Впоследствие шестимата – Младен Михалев, Венцислав Стефанов, Красимир Маринов, Румен Гоцев, Дмитрий Минев и Милчо Бонев, създават фирмата "Интерпетролиум енд партнерс", която се занимава с доставка на горива. През 1995 г. Младен Михалев изкупува Първа източна международна банка – ПИМБ, наскоро преименувана на "Интернешънъл асет мениджмънт". Предполага се, че Маджо и досега е основен акционер в банката чрез подставени лица.

В средата на 90-те години влиза във футбола, като слага ръка на Славия. Той е босът в сянка на белите и до днес. С едно обаждане може да промени много събития в българския футбол.

Наско Сираков (член на Изпълкома на БФС)
Наско Петков Сираков е роден на 26 април 1962 година. Легендарен футболист и голмайстор N 1 в историята на Левски. Бивш изпълнителен директор на клуба. Член на Изпълкома на БФС.

От 1996 до 1998 г. е помощник-треньор на националния отбор на България. Треньор на Славия през 1997 г. От 1999 до април 2003 и от април 2004 до май 2008 година е изпълнителен директор на Левски. С неговото име са свързани най-големите успехи на сините през последните години.

Влиянието му е силно на всички фронтове във футбола. За него е детска игра да контролира ключови мачове чрез подставени лица – било то съдии или футболисти. Добър приятел с част от футболните босове в А група, както и с мениджъра Лъчезар Танев, с когото дори бяха партньори в бизнеса.

Чрез позициите си и лостовете за влияние, които има, е предопределял хода и съдбата на не едно и две първенства през новия век. Има група от хора, които му служат вярно. Сред тях е и Станимир Стоилов. Изключително хитър и комбинативен. За него няма вечни приятели, а вечни интереси. Очаква се съвсем скоро Сираков отново да вземе властта на Герена.

Николай Гигов (собственик на Локомотив София)
Николай Гигов е роден на 16.09.1961 г. Завършва висшето си образование в Благоевградския университет. Съсобственик във фирмите "Делта-Г" ЕООД, "Ер Игъл", "Кодем" ООД, "Делта ТВ". Член на Изпълкома на БФС. От 1994 г. е президент и собственик на Локомотив (Сф). Месеци по-рано се кандидатира за президент на ЦСКА, но загуби изборите срещу Илия Павлов. В началото на 90-те години влезе във футбола, като застана начело на Локомотив Пловдив и два пъти игра в евротурнирите с черно-белите. Мнозина знаят, че Гигов е юноша на Славия, но малцина са наясно, че той е играл за Металург Перник.

От футболните босове в А група той най-дълго време управлява елитен клуб. Въпреки това обаче Гигов все още не се е окичил с шампионските лаври. На два пъти бе близо до златото с Локомотив София, но изпусна шанса си в директната битка с Левски.

Има солидно влияние върху съдиите. То започва да става все по-осезаемо от 2005 година насам. В един период дори точно Гигов имаше най-силен контрол над реферите. Напоследък обаче губи битка на съдийския фронт от свръхамбицирания Гриша Ганчев. Интересите на управлявания от Гигов Локомотив София винаги са били много добре защитени в БФС.

Сашо Диков (програмен директор на Канал 3)
Сашо Диков е роден на 25 юли 1952 г. в Троян. През 1976 г. става скиор в ЦСКА, а по-късно завършва ВИФ и постига десетина титли от републикански първенства по ски. Ставал е балкански шампион, класирал се е на шесто място за Купата на Европа. На 1 януари 1978 г. започва работа в Българска национална телевизия.

Впоследствие Величко Найденов го кани в "Канал 3", където е вече над 15 години. Той превърна кабелната телевизия в една от най-гледаните у нас.В момента е програмен директор на Канал 3 и водещ на спортното предаване "Едно към едно" и на политическото – "Пет за Четири" по същата телевизия.

Диков е най-популярният спортен журналист в България през последните 20 години. Без конкуренция. Крайните и силно полемични позиции му създават много врагове. Чрез предаванията и коментарите си е повлиял на десетки събития в българския футбол. Пиперливият му език и силно развитото чувство за справедливост го правят притегателна сила за телевизионния зрител. Винаги е имал подчертано критична позиция към грандовете ЦСКА и Левски и се е опитвал да поднася събитията под различен ъгъл. Мнението му тежи и мнозина се съобразяват с него.

Вашият коментар