Най-влиятелните в българския футбол

2011-01-24 17:35:00

Вижте първите петима в новата поредица на всекидневника "Тема Спорт"

 

Всекидневникът "Тема Спорт" стартира нова поредица – най-влиятелните хора в българския футбол. Тя започва с днешния брой. Изданието уточнява, че те са подредени по азбучен ред, защото е почти невъзможно да се класират по влияние.

Днес са представени първите петима

Борислав Михайлов (президент на БФС)
Борислав Бисеров Михайлов е роден на 12 февруари 1963 година в София. Син е на бившия вратар на Левски Бисер Михайлов. Той е най-успешният вратар в историята на българския футбол. Избран за футболист N8 1 на България през 1986 г. По-късно влиза 8 ръководството на Левски. През 2000 г. става член на Изпълкома на българския футболен съюз (БфС) и заместник-председател на Държавната агенция за младежта и спорта. От 2001 г. е първи вицепрезидент на БфС.

Избран е за президент на БфС на 21 октомври 2005 г. и до днес е човекът, който управлява футбола ни. Въпреки че недоволството срещу него е голямо, на този етап той изглежда непоклатим на поста си. При него бе подписан най-големият договор за излъчване на мачовете от А група по телевизиите, благодарение на който клубовете увеличиха многократно приходите си от тв права. Може би е единственият президент на футболен съюз в света, който не ходи на мачове от вътрешното първенство. На няколко пъти срещу него имаше бунтове, но той бързо ги ликвидира. Има зад гърба си солидната подкрепа на Гриша Ганчев, Николай Гигов, Наско Сираков и Йордан Лечков. Това засега му стига да е първият човек във футбола ни. Особено силно е влиянието върху него на Гриша Ганчев. Може да се каже, че точно те двамата в най-голяма степен командват парада в българския футбол.

Валентин Михов (бивш президент на ЦСКА, БФС и ПФЛ)
Валентин Михов е роден в София на 18 януари 1954 г. Играе в детско-юношеските формации на ЦСКА, после като студент във Висшия финансово-стопански институт в Свищов е играч на местния "Академик" (до 1978 г.), с който успява да влезе в А група. Завършва и международни икономически отношения в УНСС. Работи в Министерството на транспорта и в "Кореком".

През 1991 г. наследява Борис Станков на президентския пост в ЦСКА и през 1992 г. под негово ръководство червените стават шампиони за 26-и път. През 1993 г. става президент на БфС и изпълнява тази длъжност до 1994 г. Докато той е начело на БфС, българският национален отбор по футбол достига най-големия си успех – победа срещу франция в Париж през 1993 г. и четвърто място на световното първенство през 1994 г. в САЩ. През 1998 г. е избран за президент на ПфЛ.

Голяма част от рекламите във футбола минават през него. С основна заслуга е за договора, който бе подписан между БфС и телевизия РИНГ за излъчването на мачовете от А група. Само преди два месеца бе поканен за президент на ЦСКА, но отхвърли предложението. Михов е известен с голямата си страст към хазарта.

Васил БОЖКОВ (бивш собственик на ЦСКА, учредител на "Еврофутбол")
Васил Крумов Божков е един от най-могъщите български бизнесмени след промените. Роден е на 29 юли 1956 г. във Велинград. Завършва Националната математическа гимназия (сега Национална природо-математическа гимназия) 8 София. Има две висши образования -специалност "Математика" в СУ и "Икономика на труда" в УНСС. Занимава се с бизнес от 1991, когато регистрира фирмата "Нове Холдинг". Бивш собственик на ЦСКА. Управлява най-успелия български клуб в периода ноември 1999 – декември 2006 година. С червените печели две шампионски титли – през 2003 и 2005 година. На 4 декември 2006 година продава ЦСКА на Прамод Митал. Твърди се, че цената, при която се разделя с армейците, е 15 милиона евро.

Божков е известен и с връзките си с поставеното през 1998 г. извън закона застрахователно дружество СИК. Към 2006 г. има дялово участие в "Бул инс". Той е и учредител на частната компания за залагания "Еврофутбол". Счита се, че е един от основните оператори на безмитната търговия. През 2007 г. полското списание Wprost оценява богатството му на 1,5 млрд. долара.

В първите 5 години на новия век името му често се свързваше с огромно влияние върху изхода от определени мачове. Твърденията идваха от това, че той, от една страна, ръководеше единствената българска компания за футболни залози, а от друга – финансираше и управляваше ЦСКА.

Венцеслав Стефанов (президент на Славия)
Роден е на 28 ноември 1949 година. От малък е славист, тренирал е в школата на белите, но не е постигнал нищо особено във футбола. По времето на социализма е работел като служител на бензиностанция. Запознанството му с Младен Михалев-Маджо обаче го изстрелва в съвсем друга орбита. Участва в създаването на групировката СИК, озовава се в ръководното тяло на Първа източна международна банка и "Интергруп енд партнърс".

Заедно с Маджо влиза в управлението на Славия през лятото на 1995 година. Още следващия сезон белите печелят първата си титла след повече от половин век суша. Няколко години по-късно Стефанов поема пълния контрол върху клуба, като го ръководи и до днес. Той обаче има солиден гръб 8 лицето на истинския благодетел – Младен Михалев-Маджо.

По времето на управлението на Иван Славков-Батето Стефанов е вицепрезидент на БфС, но дори и В момента да не е част от Изпълкома, влиянието му в структурите на централата е много солидно. В последните години ярко се откроява търговският му нюх, благодарение на който Слабия реализира куп значими трансфери зад граница. Пиперливият му език и склонността му да си дава мнението по всякакви Въпроси го правят един от любимите събеседници и на медиите.

По бреме на неговото ръководство белите станаха един от малкото клубове в България, които получиха собствеността върху спортната си база.

Георги Атанасов(главен редактор на sport1.bg)
Георги Атанасов е спортен журналист и публицист. Започва от вестник "Работническо дело", преминава през "Стандарт" и "24 часа". Създател и главен редактор е на вестниците "Меридиан Спринт", "Меридиан Мач", "Топспорт" и на спортния сайт www.sport1.bg. Вече четвърта година е автор във вестник "Тема Спорт".

Автор е на книгите "ЦСКА – повече от отбор", "Тайните на четвъртите в света" и "Заговорът срещу ЦСКА". Първата му книга ("ЦСКА – повече от отбор") е свързана с 60-годишнината на червените и излиза на пазара преди Коледа 2007 г. Във втората му книга ("Тайните на четвъртите в света") авторът предлага на читателите си пикантни подробности около най-големия успех в историята на българския футбол. В третата си и засега последна книга ("Заговорът сре-ЦСКА") Георги Атанасов описва детайлно как бе отнет лицензът на ЦСКА в края на май миналата година.

През последните близо 20 години той се утвърди сред тримата най-известни и влиятелни български журналисти. Натискът, на който е бил подлаган, не го е отклонявал от линията, която следва – да изкарва неудобни истини за управлението и източването на ЦСКА и битката му срещу Левски. Острото му и полемично перо му създаде много врагове, но и доста съмишленици. Чрез материалите си често обръща нагласите на хората и предопределя хода на определени събития.

Вашият коментар