Наполи измъкна купата на Италия от Юве

Начало » Наполи измъкна купата на Италия от Юве

Наполи спечели шеста купа на Италия с победа над Ювентус с дузпи 4:2 (без голове в редовното време) на Олимпийския стадион в Рим. Момчетата на супертитулования бивш италиански национал Дженаро Гатузо приключиха с илюзиите на „Старата госпожа“ за „трипъл“ и на Кристиано Роналдо да добави нов вид трофей в пребогатата колекция. Оттук ще се поднови Серие А до 2 август, след което двата тима играят осминафинални реванши в Шампионската лига.

Финалът не бе на високо ниво, на места скучен, предпазлив. 35-годишният Крис имаше само два шанса в началото и края, не вкара. Втората рядко получаваше топки, не бе опасен, а неаполитаците се бяха затворили добре. Исканият от Барселона Пянич направи втори безличен мач. 42-годишният страж Джиджи Буфон напомни за класата си с три отлични спасявания (греда му помогна срещу шут на Инсинье) в края на първата част и други две втората. Инсинье, Политано, Максимович и Милик все пак му вкараха дузпи.

Бразилската резерва на Юве Данило прати още първия наказателен в облаците, Бонучи и Рамзи забиха, а Роналдо не получи шанс. Футболистите загърбиха зимните проблеми с президента Де Лаурентис и го подхвърляха във въздуха, както и Дженаро, за да празнуват триумфа. 42-годишният Гатузо наследи Карло Анчелоти, успя да обедини искащите да напускат футболисти и да сглоби компетитивен тим, който направи 1:1 на Барса в ШЛ и ще се опъне и в осминафиналния реванш (вероятно ще е на Камп Ноу).

Атлетико Мадрид отнесе като гост с 5:0 Осасуна в Памплона и скочи с две места на четвърто (на 2 точки зад Севиля) в Испанското първенство, връщайки се в местата даващи участие в Шампионската лига догодина. Подобна резултатност “червено-белите“ не бяха постигали поне от година.

Жоао Феликс бе най-доброто в играта на Атлетико – върна се бърз и креативен, създаваше положения за колегите и сам стреляше. Реши двубоя с “дубъл“ (27 и 56 мин.), вторият му бе подарък от Диего Коща.

Езкекуторът на Ливърпул Маркос Йоренте изригна с третия с добър контрол и измъкване от трима защитници в наказателното на Осасуна. Племенникът на легендата на Реал Пако Хенто изработи четвърти и изведе бившия си съотборник в “белия балет“ Алваро Мората, който матира от малък ъгъл вратаря Рубен. Маркос повтори упражнението и с Яник Карраско, белгийският национал не сбърка.

„Трябваше ни победа да се вдигнем, доволен съм от приноса си, двата гола ми помагат за повече самочувствие. – призна Жоао Феликс. – Играхме простичко, но си вкарахме положенията, което не ни се получаваше преди. Ще се борим за местата за Шампионската Лига.“