НАП продава марката "Ботев"

2011-01-19 11:42:00

171 990 лева струват правата върху нея

Комбинираната търговска марка на ПФК "Ботев", която е с почти 100 годишна история, беше обявена на търг от Териториалната дирекция на НАП в Пловдив. Подобен вид интелектуална собственост, запорирана заради публични задължения на притежателя й в големи размери, се пуска за пръв път на търг от Националната агенция за приходите.

Марката е притежание на Професионален футболен клуб "Ботев 1912 – Пловдив" АД. Има платен патент в съответното ведомство до края на месец юли 2017 година. Предвид естеството й на комбинирана марка с нея са защитени словните и графични изображения, свързвани с клуба, като този, който я закупи, ще може да я използва в образователни, развлекателни, спортни, културни, рекламни и застрахователни дейности. Ще има право да обозначава с нея спортни артикули, рекламни материали като шапки, играчки, печатни и пластмасови материали, и дори домакински прибори.

Запазеният еталон на "Ботев" бе запориран от публичен изпълнител при ТД на НАП – Пловдив заради задължения към бюджета, по-голямата част от които са данъчни. Освен, че има заведено изпълнително дело срещу едноименното акционерно дружество, от юли миналата година спрямо него е открито производство по несъстоятелност, инициирано от публичните изпълнители на НАП – Пловдив.

Макар към момента "Ботев" Пловдив да излиза на терен с друга отличителна емблема, която обхваща много от характеристиките, защитени от продаваната търговска марка, дългогодишните му фенове знаят най-добре "жълто-черната" емблема с червен надпис на клуба и годината на основаването му 1912-та.

Именно под тази марка отборът е спечелил най-големите си спортни успехи през годините. Два пъти е бил шампион на България – през 1929 и 1967 година, два пъти е вицешампион и два пъти носител на Националната купа. В Пловдив, където всъщност започва историята му на 12 март 1912-та, клубът е бил 7 пъти градски и 4 пъти областен първенец.

171 990 лева е първоначалната цена, съгласно експертната оценка, от която ще започне наддаването за марката на ПФК "Ботев". То ще се проведе на 3 февруари в залата за търгове в малката сграда на ТД на НАП Пловдив на ул."Скопие" 106. Освен марката, заради задлъженията на клуба, на търг ще бъдат
предложени и вещи, собственост на трето лице, което ги е предоставило за обезпечение. Желаещите да участват в търга, могат да научат още за него от електронната страница на НАП www.nap.bg в рубриката "Продажби".

Вашият коментар