Национален отбор на края на града?

2010-11-27 11:19:00

До няколко години "трикольорите" може да се преместят на нов стадион в покрайнините на София

 

Националите могат да имат нов стадион най-рано след три години, информира в материал по темата всекидневникът "24 часа". Той ще се построи по всички правила на ФИФА и УЕФА. В момента се прави градоустройствено проучване на терен от 100 дка във Враждебна.

“Земята е държавна, но не е на спортното министерство. Все още няма решение за отреждането и. Това ще стане, ако проучването покаже, че е подходяща за стадион”, обясни главният архитект на София Петър Диков. Вероятно става дума за земя, собственост на военното министерство.

Теренът е отдалечен от центъра и няма да предизвиква транспортен хаос в града и километрични тапи при всеки мач. Според плановете на Столичната община оттам ще минава и линия на метрото.

"Идеята е да направим стадион само за футбол и на него да не се провеждат други състезания. Обсъжда се съоръжението да е за 50-60 хиляди зрители. Такъв стадион ще струва около 110 млн. лева. В кризата държавата не може да извади подобна сума, затова в изграждането му трябва да се привлече и частен инвеститор. Обмисля се към стадиона да има хотелска част или търговски център, с които да предизвикаме интереса на бизнеса, разказа Диков.

Сегашният Национален стадион "Васил Левски" не е на подходящо място. Защото, ако се сбъдне мечтата на всички фенове 2-3 български отбора да влизат в евротурнирите и да не отпадат още в първия кръг, ще има блокади в центъра на столицата няколко пъти седмично, и то в делнични дни. Затова Диков призова софийските клубове Левски и ЦСКА да участват заедно с държавата в изграждането на нов стадион, на който да играят не само националите, но и грандовете.

Ако те се включат, на новия национален стадион ще се играе 1-2 пъти седмично и инвестицията ще се върне много по-бързо, аргументира се Диков. Възможно било на стадиона да се правят и концерти. Според главния архитект стадион "Васил Левски" няма да бъде съборен. Ще се ползва за тренировки и за състезания по лека атлетика.

Строежът на стадион може да започне единствено след завършването на новата зала на 4-и километър. Промените в закона пък ще помогнат за по-бързото намиране на инвеститор в него. Сега се обмисляло и какво да се прави с подхода към залата, което се оказа и най-опасното място в София.

Вашият коментар