Необичайните имена на германските клубове

Начало » Необичайните имена на германските клубове
Корнер футбол
Gulliver photos/Getty images

Bundesliga.com/превод Тема спорт
Обикновено имената на професионалните клубове се свързват с географски обект, който показва принадлежността на отбора към определено място. Така е и в Германия. Географски справки могат да се видят в имената на РБ Лайпциг, Байерн Мюнхен, Фрайбург, Кьолн и много други. Но в системата на първенството съществуват отбори, които имат изключително необичайна история на имената си.

Ян Регенсбург
Пълното име на този клуб, който играе във Втора Бундеслига, е SSV Jahn 2000 Regensburg eV. Но те решават да съкратят това толкова дълго име с обикновената дума „Ян“. Екипът е базиран в малкия баварски град Регенсбург с население от около 150 хиляди души.

През 1889-а в града се появява спортен клуб, който включва няколко различни дисциплини. Кръстен е на човека, който се смята за основател на немския спорт – пруския водач от XIX век Фридрих Лудвиг Ян. Именно той започва активно да разпространява гимнастиката в Германия. През първата половина на XIX век Прусия претърпява редица поражения в битките с Наполеон, а германският политик се опитва да повиши духа на народа, увеличавайки моралната и физическата сила на населението.

Ян беше значима личност в Германия не само в областта на спорта, но и в други сфери. По-специално той беше един от първите, които предсказаха създаването на Третия райх. За Регенсбург този човек не е направил нищо значимо. Но в знак на благодарност за всичко сторено за страната местните решиха да кръстят спортната общност на него.

Херта Берлин
Една от най-интересните истории е на Херта. На 25 юли 1892-а група млади хора решават да създадат свой собствен отбор. Това са студентите Фриц и Макс Линдер, както и Ото и Вили Лоренц. Спорили са дълго, но изведнъж Фриц си спомня името на кораба, на който той и баща му веднъж отплавали на пътешествие. Плавателният съд се казвал „Херта“.

Самата дума е една от разновидностите на „Нертус“. Това име носи богинята на плодородието в древната немска митология. Другите момчета подкрепят идеята на Фриц и създават футболен клуб BFK Hertha-92. Заради своята история по създаването тимът получава прякора Старата дама.

Унион Берлин
Друг столичен клуб с интересна история. На 17 юни 1906 г. в предградието на Берлин е основан отборът Олимпия, който е резултат от сливане на три футболни организации. Тимът не участва в големи турнири, играе предимно в младежки. Има ролята на захранващ германските гиганти във футбола по онова време.

Но през 1909-а Олимпия къса всякакви връзки с други организации. Към него са включени още няколко аматьорски отбора и в резултат на поредната колаборация в Берлин се появява нов отделен клуб, който получава името Унион, което се превежда от немски като „съюз“. От този момент организацията става независима от други асоциации и започва самостоятелно да участва в немското първенство.

Арминия Билефелд
Арминия заема първо място във Втора Бундеслига преди прекъсването. Сега плановете на клуба могат да се променят заради пандемията от коронавирус, но всичко ще зависи най-вече от това дали отборите ще доиграят сезона. Но в случая това не е важно.

Клубът е кръстен на германския командир Арминий, живял в първи век след Христа. Той става известен с това, че ръководи войската на древно германско племе и успява да победи римляните в Тевтобургската гора. След тези битки Римската империя губи значителна част от Германия.

Тимът от Билефелд не случайно е кръстен в чест на този пълководец. Градът е основан през 1214-а точно на територията на Тевтобургската гора, където се е състояла известната битка. Така Арминий, без да го знае, изиграва важна роля в историята на Билефелд. Затова и основателите на футболния клуб решават да сложат името му в това на отбора.

Карл Цайс Йена
Завършваме с друг тим, който е кръстен на известна немска фигура. Говорим за Карл Фридрих Цайс – учен и инженер, който има огромен принос за развитието на оптиката. През XIX век той основава „Цайс“ (б.р. – Zeiss) в Йена – производител на различни видове лещи. И до днес тази компания остава един от световните лидери в развитието и продажбата на оптика. Карл Цайс умира в Йена през 1888-а, но остава завинаги в историята на града.

През 1903-а е основан футболният клуб, който носи името на този учен. Сега отборът играе в Трета лига, но за съжаление има реална възможност да изпадне, тъй като е последен, а до спасителната зона го разделят цели 16 точки.