Не пропускаме празниците, но пропускаме спорта в празничните дни

Начало » Не пропускаме празниците, но пропускаме спорта в празничните дни
Спорт
снимка: pixabay.com

Жаклин Михайлов/Тема Спорт
На мнозина българи в дългите почивни дни им писва от трапезите и гледат да разнообразят нещата. Все пак ние принадлежим от известно време към цивилизования свят, а не на варварския източен модел. И е крайно време да си вземем равнис с това, което се прави на Запад.

А на Запад като дойдат уж най-почивните дни в годината, най-много се спортува и най-много се гледа спорт на живо. В Щатите, където спортният мениджмънт е издигнат на космически висини, десетте дни около Коледа и Нова година са най-наситени с двубои от НФЛ, НБА и НХЛ. Толкова много им се играе, че последният мач на 31 декември завършва почти в полунощ. Някои направо си празнуват в залата и около нея!

В Европа също не е кой по-различно, защото последният испански двубой за календарната година завършва 4 часа преди да настъпи 2023 година. Навремето по това време на сезона мачове имаше само в Англия с прословутия Боксинг дей. Сега по същия образец го правят в половината европейски страни. Само да се огледаме около нас с Турция и Гърция, които въобще не признават никакви зимни паузи и подготовки. Ритат топката, стадионите са пълни и хората не скучаят за разлика от нас, българите.

Но не е само футболът. Утре ще е гръцкото дерби Панатинайкос – Олимпиакос, но във формат Евролига. За Сашо Везенков ще стане дума след малко. Утре горещо препоръчвам първото състезание на „Четирите шанци“ в Оберсдорф. И то е с българско участие. Огромен интерес в държавите с развити бели спортове предизвиква ежегодния „Тур дьо ски“, който също е в почивните дни. Но много хора решават да почиват активно, като отидат на състезания. Казват, че било голям кеф. А най-голям кеф изпитват зрителите в „Александра Палас“ в Лондон, които съчетават гледането на дартс с доста алкохол. Но пък купонът е страхотен.

Държавните първенства по баскетбол, волейбол, футбол не спират в тези празнични дни, а залите са пълни, повече от другите дни от сезона. И отново да включим публицистиката с въпроса „Къде сме ние?“. Почти ни няма, защото ако някой с голямо усилие провери какво може да гледа на живо в тези дни, ще открие само баскетболния мач Берое- Ямбол в петък. Не знам дали залата в Стара Загора ще бъде пълна до козирката, по-скоро гласувам за противното. За тези неща се иска култура, а тя се гради не с години, а с векове.

Но пък има син екран и е интересно какво може той да ни предложи. Споменах за ПАО – Олимпиакос и там за нас интерес представлява най-добрият ни спортист Александър Везенков. Панатинайкос са му клиенти и очаквам поредното негово шоу. В далечна Австралия в края на седмицата започват мачовете от турнира „Юнайтед къп“. И макар, успехите ни в тениса да са доста микроскопични с оглед на залеза на кариерата на Гришо, ще е интересно в битките срещу Гърция и Белгия. Споменах нещо за ски-скокове, а там е вечният Зографски, който получава твърде малко внимание за невероятните си постижения. Чакаме с нетърпение и следващия старт на Алберт Попов, който пък е спортист номер 2 на републиката. А ако някой иска да следи изявите на малкото ни футболисти навън, може да се информира за мачовете на Волос с Иван Горанов, Льовен с Кристиан Малинов, Аполон с Илиан Илиев младши, Юмраниеспор със Страхил Попов, а в далечна Нова Зеландия Божидар Краев с неговия Уелингтън Финикс ще проведе велик мач на 2 януари срещу колоса Мелбърн Сити. Да не пропусна, че Пламен Гълъбов ще бъде единственият български спортист с изява на връх Нова година. Мачът на неговия Нетания срещу Апоел Тел Авив започва в събота от 17:30 часа. Можеше и по-зле, защото последният за годината мач в Израел стартира в 20:30. Пламен поне ще има време да се прибере за наздравиците, защото разстоянието от Тел Авив до Нетания е само 30 км.

Любо Пенев беше казал преди време, че като треньор много го притеснява „винското и свинското по празниците“. Нашите разбирания явно са от каменната ера, след като си мислим, че за спорта има почивен ден. Ние само си говорим, че спортът е бизнес, но всъщност отношението ни е аматьорско. И докато е така, добре поне, че има телевизия. А цивилизованите правят това, което ние не искаме да сторим. Пречки няма, просто ни мързи.