Нова поразия на БФС, дори Венци Стефанов се възмути

Начало » Нова поразия на БФС, дори Венци Стефанов се възмути

Борислав МихайловВсички фенове на футбола у нас се надяват това ръководство на БФС съвсем скоро да бъде изритано от сградата в Бояна, но докато това се случи, Боби и сие чупят тъпомер след тъпомер и сътворяват поразия след поразия.

Вчера от Българския футболен съюз са изпратили официално уведомление до всички професионали клубове у нас във връзка с картотекиране на чужденци извън пределите на Европейския съюз.

Досега всеки клуб можеше да разполага с петима футболисти, които не са представители на 27-те държави членки на ЕС. След решение на Изпълнителния комитет на БФС, считано от 14 февруари, всички клубове от елита получават право да картотекират 20 чуждестранни състезатели без ограничение на тяхното гражданство. Това означава, че хипотетично даден тим вече може да излезе на игрището с 11 африканци.

Променя се и правилото за отборите от Втора лига, които до този момент нямаха право да използват чужденци, дошли отвъд пределите на ЕС, с изключение на клубовете, които разполагат с дублиращ състав. Те можеха да „свалят“ във Втора лига само по един играч от квотата на тези извън ЕС. В писмото от Бояна е уточнено, че решението на Изпълкома идва по предложение на ПФЛ, дошло след искане на професионалните клубове.

Хората, които докараха родния футбол до абсолютното дъно, твърдят че решението е плод на проучване и анализ. Така било в други държави. Един от най-нелепите им доводи е, че така ще може да се привличат футболисти, които след време могат да стават национали.

Често влизащият в ролята на неофициален говорител на Централата Венцеслав Стефанов обаче не хареса това нововъведение. „Това е едно много грешно решение! Много грешно“, коментира с разочарование пък президентът на Славия и бивш член на Изпълкома.