Новините за Ботев не са добри

Начало » Новините за Ботев не са добри

Централна трибуна на КоматевоБизнесът на Пловдив подава ръка на Ботев, след като вече дари над 100 000 лева, но достатъчно ли е това, за да оцелее клубът във финансовата буря, която се развихри това лято? Феновете на „жълто-черния“ отбор показват огромна активност и до вчера събраха 132 000 лева. Търсят се, като се прибавят и парите от бизнесначинанието, около 340 000 лева. При завеждане на дело от някоя страна, към която има задължения обаче, всичко ще приключи и ще бъде обявен фалит.

Инициативата на Ангел Палийски е само малка крачка към спасението на Ботев. Знаят се част от фирмите, които удрят финансово рамо на най-стария футболен клуб в България.

Въпросите, които изникват са: какво се случва в Ботев, колко са дълговете на клуба, какви са парите, които са необходими, за да не фалира? Ясно е, че на първо време трябва да се намерят тези 565 хиляди лева, които са нужни за изкупуването на дълга към „Рент Мениджмънт“.

Набавянето на този половин милион обаче не оправя ситуацията. Клубът отново е в предфалитно положение. Парите, които са необходими за стабилизиране на нещата са около 6 милиона лева.

Дълговете на клуба са около 1.65 милиона лева. В това число са: 750 000 лв. задължения под формата на местни данъци и такси, 240 000 към НАП, 120 000 към фирма „Запрянови“, 100 000 към полицията и задължения към доставчици на клуба. Ако някой от тях заведе дело, обявяването в несъстоятелност на Ботев ще стане факт.

Загубено е дело от адвокатите на Георги Самуилов, което натоварва финансовата пирамида в Ботев с около 2 милиона лева.

Към тези задължения трябва да се прибавят и заплатите в отбора за следващите 6 месеца (тогава е лицензирането на клубовете от efbet Лига). Сумата възлиза на около 2 милиона лева.

С други думи, на Ботев са му необходими около 6 милиона, за да не фалира през следващите 6 месеца. С оглед ситуацията в страната, подобна участ очаква поне 5-6 отбора.

Друг лош момент е предстоящото лицензиране на стадионите у нас. От идния сезон с тази задача ще се натоварят от УЕФА, което означава, че базата в Коматево отпада като вариант. Клубът ще трябва да плаща наем за мачовете си и това още повече ще натовари разходното перо на клуба, обобщава „Марица“.