Новото БФС си е като старото, само че с Гонзо

Начало » Новото БФС си е като старото, само че с Гонзо

БФС сградаЖелю Станков/Тема Спорт
Новото БФС засега е като старото, само че е ново. Така Валери Божинов би определил ситуацията в българския футбол след конгреса, на който Георги Иванов съвсем законно, легитимно и прозрачно бе избран за председател.

Покрай всички реформи, които му се струпаха като задължителни задачи, доста отчетливо освен формата на първенството и уж телевизионните права, Гонзо имаше напред в списъка и съдийския проблем. Дълбоко се съмняваме обаче, че той има като приоритет да се захване сериозно с въпроса. Ще стане като онова – исках, ама нямах желание.

Без да се впускаме в детайли със странните съвпадения на отбори и съдии, за които ни бе споменато, че няма абонаменти, можем да извадим на преден план само казуса със скандалните моменти на мача Лудогорец – ЦСКА. Оставяме настрана дузпата, съществуваща или не, отсъдена или не. Идеята е за конфликтите с преки сблъсъци, следствие на изпуснати нерви. Волен Чинков не за първи път си има работа с озверели играчи в огневи обстановки и общо взето овладя ситуацията и мачът все пак завърши.

Въпросът, който касае БФС обаче е за несправедливите като цяло наказания. На момента съдията изгони двама футболисти, а безспорното мнение още по време на прякото предаване, че не изгоря всичкото сухо, тоест имаше и още виновни, освен Каранга и Текпетей. При ръкопашни действия, ритници, блъскания, бутания и други такива на терена с агресия и насилие (на вниманието на ПФК Левски – да видят какво е значението на тези думи), продължили повече от 1-2 секунди, Чинков и неговите помощници нямаше как да маркират всяка размяна на удари. Хората на ВАР също имат лимит от време, за да разгледат внимателно всичко.

Но в нормалните футболни федерации в Европа след такива мачове се събира комисия, да речем от 5 човека, пуска се на голям екран скандалния епизод от мача и на спокойствие се отбелязва, че примерно Пьотровски един път е блъснал съперников играч, два пъти го е ощипал и един път му е ударил задвратник. Питат се петимата членове на комисията – вие виждате ли, че този удря еди кой си, след което се продължава на забавен каданс нататък, до края на конфликта. Описва се всяко неправомерно действие, след което се поглежда правилника, вика се една секретарка и се диктува – по видеозапис налагаме следните наказания. Няма нищо сложно и нищо неправилно.

Просто така е справедливо и такава практика има. Но както вече отбелязахме, новото БФС явно няма достатъчно воля, за да прави сериозни промени в начина на работа.