Нов участник в елита – нови компромиси

Начало » Нов участник в елита – нови компромиси
Рефлектор на стадион
снимка: pixabay.com

Почти всяка година в Първа лига влиза неподготвен нов участник. И тук не става дума за спортно-техническите параметри, а изцяло за инфраструктурата. В последните сезони, а и през този през компромиси минаха една камара клубове.

ФК ЦСКА 1948 изобщо няма свой стадион, а за почти седемгодишното си съществуване е сменил Обеля, Драгалевци, Летището, Националния стадион и Бистрица, което прави почти всяка година на нов стадион. Имаше планове и за съвсем нов в Требич. С компромиси относно изискването за осветление започнаха още Царско село, Арда, тази година Хебър, а Септември изобщо не възнамерява да сменя „Васил Левски“. Локомотив София също съвсем отскоро има свое осветление.

На дневен ред е поредният подобен клуб – Крумовград, който вече мисли за евентуално участие в Първа лига. Тимът е все по-близо до промоция в елита, въпреки че напоследък записа няколко грешни стъпки. Ръководството на клуба заедно с общината вече са обсъдили евентуалните варианти къде Крумовград би домакинствал в Първа лига.

Опции са били комшийският Кърджали, стадионът на Арда, както и Пловдив – новият „Христо Ботев“. Кърджали обаче е доста по-близо като разстояние. Интересното е, че и в началото Арда домакинстваше в Пловдив, но на Лаута. В Крумовград обсъждат и опцията да домакинстват на своя стадион, но до това ще се стигне след доста работа – ремонт на терена, осветление, подобрения по секторите, съблекалните. Неща, които ще отнемат време, и затова в началото отборът ще трябва да играе на друго място.

Това важи и за доста клубове в Първа лига по отношение на евротурнирите. „Тема Спорт“ информира за нещо крайно любипитно – че 4 клуба са заявили националния стадион. В своите лицензионни документи до УЕФА „Васил Левски“ като вариант са записали – ЦСКА, ФК ЦСКА 1948 Сф, Локомотив Пловдив и Славия. Интересното е, че вицепрезидентът на БФС Йордан Лечков обяви, че националите са се преместили в Разград, защото „Васил Левски“ не отговаря по отношение на… осветлението.

Всеки може сам да реши на коя версия да вярва – силно осветление в Разград или кънтящ празен стадион в София, но участието на Лечков в тази ситуация води и до други разсъждения – за вечните компромиси и отстъпки пред клубовете, вместо да се вкара ред в родния футбол. Само преди дни говорихме усилено за това, което се случва в Унгария – великолепни стадиони, отлична инфраструктура и логично – развитие. Във въпросното интервю на Лечков, той отново не видя проблеми с управлението на родния футбол и дори си позволи да обижда легендите Бербатов, Стилиян и Мартин Петров.