Обзор 2010: Видима – силен за Б група, но слаб за А

2010-12-01 20:36:00

BGfootball.com започва да обобщава представянето на отборите от елита през отиващата си 2010 г.

 

Първи за обзор се нареди последният във временното класиране – Видима Раковски от Севлиево.

 

В Западната Б група

Началото на футболната 2010 г. по нищо не предвещаваше, че отборът на Видима Раковски ще играе в елита, само няколко месеца по-късно. Клубът от Севлиево си кротуваше на четвъртото място в Западната Б група на почти невъзможните за България девет точки след лидера в лигата Банско и на шест по-назад от мястото даващо право на бараж.

11 победи (шест от които поредни) и един равен по-късно Видима имаше 60 спечелени точки и с една повече от следващите ги Академик и Банско. Това им осигури директна промоция в елита, поредна в последните няколко години.

Представянето в А група
Началото в А група беше повече от мечтано, а след втория кръг севлиевци си "режеха" класирането, където с четири точки бяха на четвърта позиция.

Последва героичен мач с ЦСКА, в който бе измъкнат резултатен равен – 2:2.

След това обаче дойде ред на ужасяващата серия от осем поредни поражения, най-голямото от които с 1:6 навън от Сливен, който е и директен съперник на севлиевци за оставане в групата.

Останалите три мача бяха отново загуба, равен и победа и равносметка от девет точки, 12 отбелязани гола (четвърто най-слабо нападение, но пък равен брой попадения с тези на третия – Черноморец) и 27 допуснати (втора най-слаба защита след тази на Миньор Перник). И последното, 16-то място в класирането.

Състав и треньор
Кой е в състава на Видима? На вратата е обещаващият Пламен Илиев, който с изявите си хвана окото на грандовете и особено на Левски.

В защита се подвизават бившият капитан на ЦСКА Александър Бранеков и игралият за същия тим и за последно в Миньор Самет Ашимов.

Халфовата линия за съжаление на феновете на Видима не впечатлява с изявени единици, а в нападение прави впечатление единствено името на екс "армееца" и "моряк" Герасим Заков.

Взимайки под внимание всичко това и в комплект с наставника Димитър Тодоров, който е легенда в града, но твърде семпъл за А група – ролята на тима като носач на червения фенер е по-скоро логична.

Бъдещето
Какво можем да очакваме от Видима Раковски през пролетта. Нищо друго освен ожесточена битка за оставане в лигата. Компания ще им правят Пирин, Сливен, Академик и по всяка вероятност Монтана. Срещу Монтана и Сливен директните двубои са обречени, но Академик беше бит на негов терен, а в Благоевград се измъкна точка. Мачът с последните в в 30-ти кръг и той може да се окаже своеобразен финал в битката на дъното.

Прогноза
Отпада от А група, вероятно като 14-ти или 15-ти.

Вашият коментар