Обзор 2010: Миньор – От Рая до Ада за десет месеца

2010-12-22 10:16:00

BGfootball.com продължава да обобщава представянето на отборите от елита през отиващата си 2010 г. Този път е ред на противоречивия тим на Миньор Перник

Миньор премина изключително бързо разстоянието от двете крайности. В началото на годината "чуковете" мечтаеха за Европа, а в края й хвърляха шапки във въздуха, щастливи че са се измъкнали от опасната зона на изпадащите от А група.

Представянето в А група
През февруари перничани бяха на шесто място с 26 точки, на едва две от третия Локомотив София и с равни с гранда Левски. Е, три месеца и 15 кръга след това, те вече си бяха в реалността – осма позиция и далеч точково от призовите места, но нищо не им пречеше мечтите да останат живи и през следващата спортно-техническа година.

Тя започна с обновен и реновиран терен на стадиона на Мира и с много надежди. Първите шест кръга обаче бяха катастрофални – шест поредни загуби и голова разлика 5 вкарани към 16 получени гола. Интересното беше, че точно след най-тежкото поражение – 0:4 от Левски, Миньор се изправи и победи традиционно стабилните Берое с 2:0 у дома. След този мач последваха още два без загуба, а в края на годината "чуковете" бяха с общо 12 точки (три победи, три равни и девет загуби) и 18:30 голова разлика. Цели девет тима бяха вкарали по-малко от Миньор, но за сметка на това защитата е най-слаба, при това допуснала три гола повече от тази на последния в класирането Видима.

И все пак Миньор завършват 2010 г. на 12-то място и с добра доза оптимизъм за следващата.

Треньор и състав
Миньор започна годината с един от хитовите млади специалисти у нас – Антон велков, който обаче след серията от провали се оттегли. Вместо него на поста застана малко познатият Стойчо Стоев, под чието ръководство "чуковете" все пак се измъкнаха от опасната зона.

На вратата си перничани имат ветерана Ивайло Иванов, който този сезон не беше познатият стожер между гредите. Дубльорът му Иван Чворович пък традиционно не успя да спечели доверието на треньорите, въпреки че имаше на три пъти шанс да го получи.

В отбрана титуляри са Васил Божиков, Адриан Олегов и двойникът на Роналдо от Реал – Даниел Златков. Николай Христозов и Ивайло Цветков бяха останалите, които се въртяха в защита.

Никак не е за пренебрегване халфовата линия на Миньор. Тук са Горан Янкович, записал 15 мача и три гола, както и Христо Господинов, Костадин Марков и Веле Иванович. Малко след старта на сезона в Перник се появи и Йордан Тодоров, който обаче традиционно не успя да надскочи ниското ни спортно-техническо ниво и на моменти повече пречеше, отколкото помагаше на тима. Познатият с пракора си Тъча играч остана 11 пъти в засада, а се отчете с едва два гола, въпреки че прекарваше повечето си време пред вратата на съперника.

Нападението е слабото място на тима. От 18 гола през сезона, нападателите не са вкарали и половината. Три има Румен Рангелов, с толкова е и Коце Хазуров. Последният ще си оправя головата сметка извън Перник след Нова година, тъй като беше освободен.

Бъдещето
Зависи изцяло от финансовото състояние на президента и основен спомоществувател Никифор Вангелов. Личността му е противоречива що се отнася до делата му извън футбола, но стане ли дума за най-полпулярната игра и изобщо за спорт, до момента той се е доказал като изключително сериозна фигура. Тимът ще бъде напуснат от няколко човека, но това едва ли ще окаже голямо влияние на терена.

Прогноза
Миньор ще се изкачва само нагоре. В никакъв случай няма да е изненада ако сегашното 12-то място бъде сменено с едно десето да кажем, където сега е Монтана. за повече едва ли ще имат сили "чуковете", още повече че деветото е на цели десет точки разлика. И все пак – нека ги сложим лидери в последната група в колоната – десето място.

Вашият коментар