Обзор 2010: Монтана – типичният средняк

2010-12-28 13:30:00

BGfootball.com продължава да обобщава представянето на отборите от елита през отиващата си 2010 г. Този път е ред на отбора на Монтана от едноимения град.

В последните години са малко отборите, за които можем с чиста съвест да кажем, че са абсолютни представители на златната среда в А група. Пример за "средняк" обаче е съставът на Монтана. Нито много добър да атакува челните места, нито пък прекалено лош, за да изпадне в Б група. Монтана и тази календарна година се радва на спокойствие с място между отличниците и опашкарите.

Представянето в А група
2010-та за Монтана започна със 17 точки актив и 11-то място във временното класиране в А група. За сравнение – днес мантанци са с място по-нагоре, но пък с точка по-малко.

През пролетта отборът добави още 19 точки, които му осигуриха 11-то място. Така Монтана остана с цели девет точки пред последния изпадащ – Локо Мездра.

Новият сезон не се отличава от предишния. Актив от 16 точки или четири победи, четири равни и седем загуби с голова разлика 17:21. 11 точки бяха спечелени у дома, а останалите на терените на Видима (победа), на Калиакра и Сливен. Всеки малко по-стойностен тим не пропусна да вземе своето от момчетата на Атанас Джамбазки.

Върхът за тях без никакво съмнение в успехът с 4:0 над амбициозния Черно море, който след това поражение загуби треньора си. Същият резултат, но с голове в монтанската врата беше инкасиран на Лаута срещу Локомотив. Най-тежко у дома отборът загуби от Левски – 0:3.

Треньор и състав
Отборът беше воден през цялата година от един треньор – Атанас Джамбазки, който се вписва изцяло в безличното лице на местния футбол.

Христо Иванов беше титуляр на вратата и се представи според възможностите си, допускайки 15 гола в 14 мача. Останалите бяха отбелязани на Юлиян Левашки.

Двама от защитата играха през целия полусезон – Георги Мечечиев и Станислав Жеков. Последният беше обвиняван в слаба игра във важните мачове с Литекс и Левски. Личков, Трифонов и Илиев добавят останалите по-редовно играещи в защитната формация.

Мирослав Иванов и Владимир Мичев бяха твърди титуляри в схемата, като вторият има и три гола (колкото нападателят Луис Едуардо). На добро ниво се изявяваше и Светлан Кондев – Джобния, когато го пускаха в игра.

Интересен факт за Монтана е, че четиримата чисти нападатели в тима – Венци Христов, Луис Едуардо, Мирослав Антонов и Атанас Чипилов имат между 13 и 15 изиграни мача всеки (56 общо). Общо те са отбелязали едва 11 гола.

Бъдещето
Налице са първите тревожни индикации от Монтана. В града на общинска издръжка разчитат още два елитни отбора по волейбол и баскетбол, а в трудните кризисни дни това е излишен лукс. Монтана трябва да вложи доста пари, за да си оправи терена, иначе рискува догодина да не играе на "Огоста". Това също тежи, при взимане на решения от финансов характер. Кадровият потенциал също не е кой знае от какво качество, но този полусезон ще е спокоен за Джамбазки и момчетата му. Просто има далеч "по-силни" кандидати за изпадане.

Прогноза
Монтана няма да удържи сегашното си десето място, а за по-нагоре просто няма възможности. Вероятно ще се установи на 12-то място и ще гледа с едно око към Видима Раковски, който почти сигурно ще изплува от дъното, оставяйки зад себе си затъналите финансово Сливен, Пирин и Академик.

Вашият коментар