Обзор 2010: Пирин – въпрос на оцеляване

2010-12-05 23:07:00

BGfootball.com продължава да обобщава представянето на отборите от елита през отиващата си 2010 г.

 

Пирин е сред най-любопитните отбори в родния елит. Без никакво съмнение Благоевград и региона са познати като място, където бълват футболни таланти, но каквито и да са те, съвременният футбол е обречен без съпорта на финикийските знаци. "Орлетата" изиграха един равномерен и постоянен шампионат 2009/2010. В началото на календарната година те имаха 22 точки на деветото място и завършиха на същото с почти двоен резултат през май – 43 точки.

 

Представянето в А група
Още в началото на лятото обаче се появиха първите тревожни индикации за бурна есен. Клубът беше напуснат от основни фигури и не бяха един и двама специалистите, които го посочиха като един от главните претенденти за изпадане от А група. В тези части на България обаче са известни с буйния си нрав и силния характер и футболистите на Пирин не направиха изключение. Със зъби и нокти те се задържаха на местата между 11-то и 13-то (доста любопитен факт) до 14-я кръг – никога по-нависоко, но не и по-надолу.

По ирония на съдбата Пирин се озова в зоната на изпадащите, точно когато спечели една от малкото си точки през есента – при равенството с Видима Раковски у дома. Още един интересен факт – Пирин успя да вкара два гола в един мач само в два случая – срещу Сливен и Локомотив София, а това бяха и двете единствени победи на "орлетата". В останалите 13 мача бяха спечелени едва пет точки и отбелязани само шест гола. Пирин са най-слабият есенен гост с едва две точки и три отбелязани гола.

 

Светлият лъч – класирането на четвъртфинал за Купата, но с уговорката, че то беше постигнато трудно и срещу отбори без особени преренции. Дузпи трябваха на Пирин да елиминира Доростол в Силистра и продължения за 3:1 срещу Калиакра.

Състав и треньор

Сезонът беше започнат с Йордан Боздански, който обаче си събра багажа след петия кръг и тежката загуба с 0:3 от Монтана. На негово място дойде младият и амбициозен Костадин Ангелов, с прякор Лаптопа, който отново нямаше късметът да работи на спокойствие и да разгърне целия си треньорски талант и бе принуден да оцелява наравно с подопечните си.

Някъде по това време в клуба дойде на работа и бившият директор във Велбъжд и Локомотив Пловдив Емил Наков. И неговата мисия обаче отива към провал след като финансовото положение на Пирин е сложно както и организационните неразбории след оттеглянето на главния акционер Николай Галчев.

 

Съставът не впечатлява и не стряска никого. На вратата е може би най-силният играч през есента – Благой Макенджиев, който е в полезрението на най-добрите у нас.

 

Защитата е най-стабилна сред застрашените от изпадане тимове, а по-интересните имена там са Юлиян Попев и Диян Молдованов. В средата на терена оперират с променлив успех Янко Сандански, Александър Якимов и Борис Кондев. В нападение през сезона впечатли единствено Станислав Костов, за който се говори, че ще смени тима още през зимата.

Бъдещето

Никак не е добро и тук изобщо не става дума за отпадане от елита. По-скоро дали Пирин ще съществува след този сезон. Трябва много бързо да се намери свежо финансиране иначе клубът го чакат отново тежките години на изгнание в долните дивизии, които още стряскат сънищата на феновете му.

Прогноза
Не се ли решат елементарни проблеми като тези със заплатите (защото те поне на теория трябва да са такъв), Пирин ще отпадне от А група. Всъщност дори и да се решат преди или по време на пролетния полусезон, пак ще е късно, тъй като още на следващия арбитраж (през този месец, декември), отборът ще остане без играчи. 16-ти!

Вашият коментар