Опознайте съперниците на Локо Пд и Арда в Лигата на конференциите

Начало » Опознайте съперниците на Локо Пд и Арда в Лигата на конференциите

Футболен мачЕвроучастието на българските тимове през това лято започва съвсем скоро. Извън добре познатите ни грандове като ЦСКА и Лудогорец, България отново ще има допълнителни два участника – Локомотив Пловдив и Арда Кърджали.

Последните два, заедно с ЦСКА, ще започнат европейския си поход от втория кръг на новосъздадения европейки клубен турнир Лига на конференциите. Съперниците там няма да са никак приятни – чешкият Словачко и израелския Апоел Беер Шева, съответно. „Смърфовете“ натрупаха известен европейски опит в последните два сезона, включително бидейки на косъм от това да отстранят английския гранд Тотнъм миналата година. За кърджалийци, от друга страна, това е първо евроучастие в историята и предизвикателството е огромно. А ако искате и вие да се включите в играта, то единствено е необходимо да посетите сайта на Winbet.

В следващите редове ще ви представим набързо и двата съперника на Локомотив и Арда, за да може да си изградите и сами представа до каква степен са реалистични шансовете на родните представители в схватките.

  1. Словачко

Започваме от чешкият Словачко, който ще е първото препятствие пред пловдивския гранд. Отборът всъщност има 94-годишна история, но реално получава настоящото си наименование едва през 2004-та година. Дотогава клубът преимуществено е бил част от втората лига на Чехия, а в първите 5 години на 21-ви век успява да се класира три пъти за турнира Интертото. В модерната си история обаче клубът няма никакъв опит в Европа, което ще е голямо предимство за българския представител, сдобил самочувствие в турнирите на УЕФА.

Словачко предимно може да бъде отъждествен с класирания около средата на таблицата и откъслечна борба за оцеляване. Изминалият сезон беше най-успешният в клубната история на чехите, които завършиха четвърти, изпреварвайки изпадналия в криза гранд Виктория Пилзен. Съставът на тима успя да бъде съхранен от миналата кампания, дори и леко подсилен. Въпреки всичко трябва да имаме предвид, че това изглежда като не толкова непреодолим жребий за Локо Пд, дори и след някои кадрови промени в състава на „железничарите“.

  1. Апоел Беер Шева

Задачата на Арда, на хартия поне, изглежда по-сложна, но като новак в турнира трудно можеше да се очаква, че ще има нещо твърде лесно за кърджалийци. Израелският Апоел Беер Шева определена е сред доказаните евробоици през последните години, влизайки в редица случаи в групите на Лига Европа. Това е сред най-здравите домакини на континента и мачовете в Израел обичайно се оказват голяма хапка дори за някои колоси на европейски футбол.

За Арда обаче има светлина в тунела. Изминалата кампания за тима от Беер Шева се оказа катастрофална, след като тимът завърши 4-ти, на 30 точки зад шампиона на страната. Невиждам погром. През лятото подсилването беше основно чрез привличането на свободни агенти, което надали ще засили значително нивото на тима.

Поглеждайки и към трансферните цени на играчите от двата клуба, то разликата между най-скъпия играч на израелците и този на българския тим не е никак впечатляваща. Ако Арда успее да оцелее в пустинната жега, то домакинството в Кърджали може да бъде изключително вълнуващо.

Два от българските представители определено не са фаворити в своите срещи, но не би трябвало да мислим и че са обречени, с оглед на съпоставките. Надеждата умира последна, а за българския футбол ще е многозначително, ако всички родни представители преодолеят първите си съперници.