Откраднаха плочата на Гунди

2010-09-18 13:56:00

Паметната плоча отбелязваше последния гол в кариерата на Георги Аспарухов

Неизвестни злосторници тази нощ са откраднали паметната плоча на легендарния Георги Аспарухов пред входа на стадион „Ивайло” във Велико Търново. За вандалското деяние алармира дългогодишният капитан на „Етър” Стефан Чакъров.

Плочата бе поставена през 2007 година и припомня последния гол в кариерата на Гунди, вкаран в мача срещу „Етър” (1:1). Тя бе открита от Националния фен клуб „Гунди” и Община Велико Търново по инициатива на Борислав Костов, като лично бе спонсорирана от тогавашния столичен кмет Бойко Борисов. За откриването й дойдоха всички ветерани на „Левски”, които изиграха мач с колегите си от „Етър”, завършил 2:2.

Плочата стоеше редом до тази, отбелязваща шампионската титла на „Етър” през 1991 г., а м.г. там бе поставена и плоча на треньора Йордан Томов, вкарал етърци в елита.

Върху плочата на Гунди имаше цветна снимка на синята футболна легенда и с позлатени букви бе написано “Тук на 13 юни 1971 г. Георги Аспарухов отбеляза последния си гол в срещата “Етър“ – „Левски” 1:1”. Отдолу бе изписана перефраза на латинската сентенция: Sic transit Gloria mundi, non transit Gloria Gundi (Така преминава световната слава, не минава славата на Гунди).

Така изглеждаше паметната плоча на Гунди (вдясно). сн. архив на sport-vt.com
Паметната плоча тази нощ е вандалски изтръгната заедно с дюбелите от стената, по която личат и следи от лост. Това показва, че деянието е планирано предварително, каза Стефан Чакъров, който в онзи паметен мач играе срещу Гунди. От полицията са направили оглед. Управителят на „Спортни имоти“ Пламен Колев, който е в отпуск, научи от нас за деянието, определяйки го като „грозно“.

Дали това е дело на фанатични фенове на „сините”, или пък на техни „червени” противници, засега никой не може да каже. Който и да е обаче злосторникът, това е изключително грозно деяние, което хвърля кал върху Велико Търново. Някой ден не е изключено вандалите да посегнат и на шампионската плоча на „Етър” – най-голямата гордост в историята на великотърновския спорт.

Вашият коментар