Офшорна фирма атакува сделката на Титан за ЦСКА

2010-10-15 08:04:00

На ЦСКА не му стигат драмите с провалената селекция, липсата на стадион и база, хроничното безпаричие и проблемите в спортно-технически план, а сега им се натресе нова драма на главата. Сделката, с която Титан АС купи ЦСКА от Прамод Митал, ще бъде атакувана в Международния арбитражен съд в Париж, стана ясно вчера.

Искът ще бъде подаден от офшорната компания "Лиофорс" или упълномощено от нея лице, пише в днешния си брой "7 дни спорт". Целта е арбитражът да обяви сделката за нищожна и Титан да загуби собствеността си върху футболния клуб. Делото ще бъде заведено срещу продавача на ЦСКА – офшорката ИСМС, която продаде навремето ЦСКА на Титан.

"Лиофорс" разполага с документи, че именно тя е първият купувач на ЦСКА в сделка, стартирана още през 2008 г. Компанията притежава подписан договор, платила е и първа вноска от 500 000 евро преведени директно в ЦСКА. След това обаче сделката не се финализира, а накрая Митал и Александър Томов продават ЦСКА на Титан. Сега компанията ще претендира сделката да бъде обявена за нищожна. Нищо чудно накрая Димитър Борисов и Иво Иванов изведнъж да се окажат, че не са собственици на ЦСКА.

Целият проблем е в тези 500 000 евро, които "Лиофорс" не си е получила обратно от ЦСКА, а не че фирмата има претенции към ЦСКА. И понеже вече няма друг начин, ще атакуват самата сделка. Знае се, че зад "Лиофорс" стои Виктор Деменюк, представител в България на украинския милиардер Константин Жеваго. Делото в Париж ще бъде заведено, тъй като на украинците вече им е писнало да чакат да си получат обратно половин милион евро. Сега просто ще задействат механизъм да се сдобият с целия клуб по съдебен път

Хронологията на събитията:

Февруари 2008 г. Изнемогващият без пари и без реален собственик ЦСКА отчаяно търси купувач. Появява се възможност клубът да бъде закупен от украинския бизнесмен Константин Жеваго, чиято компания "Ворскла Стийл България" възнамерява да купи и "Кремиковци". Собственик на "Кремиковци" и ЦСКА е индиецът Прамод Митал. Вариантът е да продаде и двете дружества.

24 март 2008 г. Подписан е договорът за закупуване на ЦСКА. Купувач е "Лиофорс". Продавач е офшорката ИСМС, регистрирана в Люксембург, която притежава акциите в ЦСКА. Остава да бъде определена цената, която ще се фиксира в анекс към договора.

1 април 2008 г. Подписан е и анексът. Според този документ купувачът "Лиофорс" се задължава да плати 3.3 млн. евро. След подписването първите 500 000 евро са преведени от "Лиофорс" в ЦСКА. Твърди се, че други 600 000 отиват във "Финметалс Холдинг" по нареждане на продавача.

Май 2008 г. За сигурност на купувача "Лиофорс" акциите на ЦСКА се залагат при нотариуса Александър Чакъров. Целта е да се избегне измама, при която междувременно ЦСКА да бъде продаден на друг. Александър Томов обявява пред медиите, че преговорите по сделката за ЦСКА са приключили и е постигната договорка. Според него името на новия собственик щяло да се разбере в края на май или началото на юни.

Юни 2008 г. Нов собственик не е обявен. Междувременно ЦСКА губи лиценза си за Европа и тръгва към фалит.

Септември 2008 г. Сделката с "Кремиковци" пропада. Заедно с това украинските инвеститори губят интерес към ЦСКА. Остава да се уреди въпросът с връщането на вече дадените суми. Футболният клуб дължи 500 000 евро.

Декември 2008 г. Започват преговори между Титан и Виктор Деменюк за изчистване на дълга. Акциите още стоят блокирани при нотариуса. В същото време вече се подготвя договорът за закупуване на ЦСКА от Титан. В него пише, че продавачът ИСМС "не е страна по каквото и да било споразумение, което би могло да изключи или възпрепятства прехвърлянето на собствеността в полза на купувача, с изключение на Договора за покупко-продажба на акции от 24.03.2008 г. със страни Продавача и "Лиофорс" ЛТД, БиВиАй". Още тогава е упоменато, че този договор може да се яви проблем за сделката

Април 2009 г. По някакъв начин, който тепърва ще се изяснява, акциите на ЦСКА са деблокирани от опеката на нотариуса. На 6 април се сключва договорът за закупуване на ЦСКА. Свикано е общо събрание на акционерите, на което капиталът се увеличава от 500 000 на 6.5 млн. лева. "Лиофорс" обаче формално остава пречка за сделката, тъй като има от по-рано договор за закупуване на ЦСКА. Сяда се пак на преговори. От Титан обещават, че ще погасят дълга. И така вече година и половина. А половин милион евро са много пари.

Следващата серия ще бъде на aрбитража в Париж. Нищо чудно Титан да загуби ЦСКА, ако сделката се обяви за нищожна, както претендират от "Лиофорс".

Вашият коментар