Папата: Марадона беше поет и крехка душа

Начало » Папата: Марадона беше поет и крехка душа
Диего Марадона
Gulliver photos/Getty images

Тема спорт
Папа Франциск е всеизвестен фен на футбола и в частност на аржентинския Сан Лоренцо, който подкрепя от малък. Родом от страната на „гаучосите“, няма как и Диего Марадона да не е сред любимите му футболисти. Като двамата се познаваха и лично.

„Когато ми съобщиха за смъртта на Диего Армандо Марадона, започнах да се моля за него и изпратих телеграма до семейството му с няколко съболезнователни думи – споделя папа Франциск в интервю за Gazzetta dello Sport.

На терена той беше поет, велик шампион, който радваше милиони както в Аржентина, така и в Неапол. Но беше и много крехка душа.

Имам много личен спомен от световното първенство през 1986-а – онова, което Аржентина спечели, благодарение на Марадона. Тогава бях във Франкфурт. Беше ми много трудно, защото учех езика, а и трябваше да събирам материали за дисертацията си.

Не успях да гледам финала на световното и научих за победата на Аржентина над Германия чак на следващия ден, когато една японка написа на дъската „Да живее Аржентина“ в часа по немски.

***

Спортът е здрава работа, мотивация, развитие на обществото, приемане на правилата. А също така е и забавен. Имам предвид и хореографиите по стадионите: банери, свирки, ракети, тъпани.

Спортът трябва да се изживява заедно: да празнуваме, да се радваме, да плачем, да чувстваме, че принадлежим към отбор. Не е приятно да го живееш сам, да се радваш, да празнуваш.

***

Като дете, често ходехме със семейството ми на стадион „Ел Гасометро“. Спомням си как моят любим Сан Лоренцо спечели титлата през 1946 г. Спомням си още парцалените топки, с които играехме ние.

Много обичах футбола, но не бях сред най-добрите. Всъщност, винаги ме слагаха на врата заради „дървените“ ми крака. Но като вратар научих много – винаги трябва да си готов да се справяш с опасностите, които те връхлитат отвсякъде.“

Папа Франциск говори още срещу използването на допинг в спорта и разказва как се възхищава на големите футболисти, които, въпреки че знаят, че са по-добри от останалите, продължават да се развиват, идват първи и си отиват последни от тренировка.

„Пожеланието ми за 2021 година е много просто. Ще цитирам думите на една фланелка, която ми подариха: „По-добре чиста загуба, отколкото мръсна победа.“ Пожелавам го на целия свят, но само на футболния или спортния.

Това е и най-добрият начин да живееш живота си – с високо изправена глава.“