Парижка лудост в Лисабон

Начало » Парижка лудост в Лисабон
Пари Сен Жермен
Снимка: Даниел Касас

Пари Сен Жермен обърна инфарктно в последните минути с 1:2 Аталанта на “Ещадио да Луж“ в Лисабон и стигна полуфинал в Шампионската лига, за който чака победителя от Атлетико Мадрид – Лайпциг (четвъртак 22 ч).

Аталанта показа, че няма да е пасивен свидетел на дебюта си в най-комерсиалния турнир, пресираше, създаде положения и принуди спечелилия три “Ушати“ поред с Реал Кейлор Навас да показва три класни спасявания още на старта. Неймар Джуниър изуми всички с грандиозен пропуск сам пред вратаря Спортиело, а Килиан Мбапе и треньорът Тухел (с шиниран в ботуш крак) гледаха невярващи…

Без Ди Мария (наказан) и Верати (контузен) парижката атака се организираше от Ней и Андер Ерера, но нямаше кой да вкарва. Централният нападател Икарди бе пълно разочарование. Защитата също беше зле и 25-годишният хърватин Марио Пашалич матира с дълъг диагонал отдясно Кейлор в 27-мата при една контра. Ней веднага пак не улучи вратата с далечен шут, после повтори, Спортело му хвана пряк свободен.

Футболистите на Джанпиеро Гасперини, оценени на 261 млн.евро разиграваха със самочувствие срещу тройно по-скъпия ПСЖ (801 млн.), търсеха още голове. Албанският защитник Джимсити изпусна втория след почивката и бе сменен с Паломино. 30-годишният аржентинец Хосе Луис стана шампион на България с Лудогорец за 2017 г. Тогава в групите на ШЛ тимът от Разград записа загуба и реми с парижани.

Възстановилият контузия в крака Мбапе и Юлиан Дракслер влязоха за финален 30-минутен обрат и нападаха с арсенал от техники с Неймар. Килиан също изпусна да вкара. Кейлор разтегна бедрен мускул и Серхио Рико го смени.

Човекът-оркестър Неймар излъга супер-организираната италианска защита в 89-тата и асистира на Маркиньош за изравнителния, а в 93-тата изведе Мбапе отляво, той центрира и 31-годишната резерва от Камерун Чупо-Мотин донесе класирането пред полуделите от радост колеги по трибуните и подксчащ на куц крак Тухел, чиято глава бе спасена. Колумбиецът Луис Муриел попиля шанс за продължения.

Спечелилият “Ушата“ с Реал именно на този стадион през 2014 Анхел Ди Мария тичаше щастлив, че ще играе oщe в турнира и доста вероятно отново срещу Атлетико.

“Много сме щастливи със съотборниците. Този е сред трите най-големи обрати в кариерта ми, обичам да съм решаващ в мачовете.“ – каза с неугасваща усмивка Неймар, спечелил Шампионската с Барселона през 2015.

Междувременно се разбра, че УЕФА не разрешава публика в първите квалификационни кръгове на евротурнирите, което директно афектира Лудогорец.