Пеле – футболист за $ 223 млн. на година

Начало » Пеле – футболист за $ 223 млн. на година
Пеле
кадър Youtube

Краля на футбола Пеле, който почина на 82-годишна възраст, остави след себе си изключително богата кариера. Той е единственият трикратен световен шампион в историята и има над 1000 отбелязани гола.

Но не забогатя от футбола, защото по онова време футболистите получаваха доста по-малки заплати в сравнение с парите, които футболните звезди получават днес.

Пеле е играл професионално само за два клуба в кариерата си. Това са Сантос от 1956 до 1974 година и Ню Йорк Космос от 1975 до 1977 година. От вестниците по онова време научаваме колко е получавал Пеле през 1961 година. Тогава годишната му заплата е била 2 милиона бразилски реала, което според специалисти отговаря на 70 хиляди реала днес или приблизително 13 хил. долара. В пика на кариерата му заплатата му е достигала до 19 хил. долара, обърнато в днешни суми.

Най-сериозни пари Пеле заработва при престоя си в Ню Йорк Космос. Там той се договаря за заплата в размер на 2,5 милиона долара, което отговаря на 10,9 милиона долара днес.

Според анализ на списание „Форбс“, ако Пеле играеше днес, щеше да получава заплата в размер на 223 милиона долара на година. Клаузата му за откупуване пък би била 300 милиона долара. Това означава, че той би бил най-скъпоплатеният играч в модерния футбол.

За сравнение, най-скъпоплатеният в момента футболист Килиан Мбапе получава 128 милиона долара на сезон, следван от Лионел Меси със 120 милиона.