Пената: ЦСКА във "В" група е краят на българския футбол

2010-11-06 14:35:00

Навремето децата искаха да са Якимов, Гунди, Котков, Пенев, а сега кой да гледат? Чужденците ли, дето, докато им запомним имената, и изчезват, тъжен е Стратега

– Г-н Пенев, какво става в ЦСКА?
– Какво да става, тренираме, играем, пътуваме…

– Ама май нещата не са чак толкова розови. Скандали, драми, побоища. Как ще ги коментирате?
– Не, това са за други хора неща. Аз вярвам, че положението ще се подобри.

– Как? В ЦСКА все някой е срещу друг…
– Не знам, аз съм само почетен президент. Ако някой ми поиска мнението, казвам каквото мисля. И дотам. Не мисля, че ми е работата да говоря за неща, за които не отговарям.

– Вече се лансира идеята ЦСКА да започне начисто от "В" група?
– Чух и аз. Това няма да бъде пречистване, а заличаване ЦСКА във "В" група е краят на българския футбол.

– А всъщност вие за какво отговаряте в ЦСКА?
– А-а-а-а-а, питайте собствениците. Казах ви, почетен президент съм. Като колегата Факети в Интер.

– Научихте ли вече всички чужденци в ЦСКА?
– Стига да са това – да.

– Мнението ви за тях?
– Добри момчета. А иначе за спортните им качества трябва да се изкаже треньорът. Не е удобно да се бъркам в работата на Милен Радуканов.

– Вие как гледате на това мегаприсъствие на иностранци в ЦСКА?
– Трябва всичко в тоя живот да е поравно, да не прекаляваш. Като ядеш само шоколадр ти омръзва и ти домъчнява за коричка хляб със сол. Та така и във футбола. Ти си гледай и твоите деца, и чуждите. Мисля, че има сред юношите ни момчета, на които да се даде шанс. Аз преди сезона ги бях набелязал седем. Казах на ръководството да им даде по 2000 лева заплата, след две години, като се наложат – да я удвои, а след още две, като ги продадем – да пресмятаме какво сме спечелили. Ако бяхме останали с Адалберт Зафиров, това ни беше идеята. В крайна сметка си обичаш най-много дома, в който си израснал.Затова един чужденец никога няма да играе за ЦСКА така, както едно българче, което знае какво означава ЦСКА.

– Да, но на Армията се търси веднага резултат. Кой ще чака треньора две-три години да обиграва юноши?
– Така е, но мен да не ме е чакал някой? Поемам отбора, няма футболисти и почвам да пускам малките. Който става – расте нагоре. Който не – има следващ. А и какво е това сега – малки били. На 18 още го водим талант, на 20 – надежда, на 22 почваме да го налагаме, а на 24 твърдим, че ни е бъдещето. Ти на 18-19 не захапеш ли в първия състав, не се ли пребориш, за какво си ми на 24-25. Следя всички млади футболисти у нас. Ето гледам го този малкия в Ловеч Георги Миланов. Настъпи сега, докажи се при Любо и върви нагоре. При нас е същото със Сашо Тонев, с Костадинов. Такива момчета сега трябва да използват ситуацията. Изпуснат ли шанса, после кой ще ги чака. Знаете ли колко мениджъри с футболисти тропат на вратата?

– В същото време вас май много-много не ви обичат мениджърите?
– Не, защо, уважавам се с тези, които познавам. Може би не съм им удобен, защото досега не съм влизал в комбинации, защото предпочитам българчета, но така съм си решил

– Сега се сещам за един ваш футболист – Красимир Балъков. Той е начело на Черноморец, а в отбора му има 16 чужденци и 9 българи?
– Да, гледам ги и тях, че само чужденци, чужденци… Но така са си решили, така правят. Знаете ли, навремето децата играеха футбол по поляните, на улицата, защото искаха да се направят на Якимов, на Гунди, на Котков, на Тошо Диев, на Димитър Пенев, колкото и да е нескромно. Сега на кой да искат да приличат? Вижте в "А" група само чужденци. Докато децата им запомнят името, и тях вече ги няма. То затова е проблем и подборът за националния отбор.

– Дразни ли вечното мрънкане на играчите за пари. В ЦСКА това е нарицателно явление?
– Аз футболист да си тръгне след тренировка с колело или каручка от Армията не съм видял. Всички са на хубави коли, някои са направо като боксониери. Навсякъде в държавата понякога се забавят пари. Ами бръкни малко при заделените, извади, похарчи. Взел 10 000 евро заплата и плаче, че му забавили следващите две. Че ти с 20 000 лева ако не можеш да изкараш половин година, що за прахосник си?

– Така е, ама те си искат "Силикон", "Син сити", купони до 5-6 часа?
– И ние преди не сме били безгрешни. И ние сме ходили насам-натам, и нас са ни дебнели хора на треньорите по заведенията, но си знаехме мярката. Сега си спомням един случай, май от 70-те години беше, тъкмо бяха внесли кока-колата в България. Тогава бутилките кола бяха кът, в едни огромни кани я носеха и сипваха в чаши. И една вечер ни засича агент на шефа Микулаш да пием кола с водка. Ама този не знае какво е това кола и докладва на началника: "Ще се изтровят, пият водка с вино". И нашият побесня. На сутринта след тренировката ни вика в кабинета 6-7 души по екип. Гледам, на масата сложени бутилки водка и бутилки вино и веднага ми стана ясно. Обаждам се на един приятел в заведението, викам му, че на пожар трябва да донесе една каса кока-кола на стадиона. Добре че Микулаш се забави, та качихме под бюрото му и таргата с безалкохолното. Той влиза и вика: "Айде сега почвайте да пиете, да ви видя". А ние културни – отворихме водката, взехме по една кола. И както сме по кални гащета, седнахме на фотьойлите и взехме да си пием. А Микулаш се пляска по главата и нарежда: "Извинявайте, подведоха ме, уплаших се, че ще умрете от препиване". Казвам тоя пример, защото и преди, и сега футболистите не са били аскети, но няма смисъл да се дебнем, защото, ако се дебнем, ще се хванем. Въпросът е да имаш самосъзнанието да спреш когато трябва.

– Доколкото знам, "Титан" дължи доста крупна сума и на самия вас?
– Нека не коментираме тая тема.

– Защо между играчите и публиката на ЦСКА винаги има проблеми. Все се размахват средни пръсти, все някой псува друг?
– Къде пък ги чухте? На мача с Берое имаше 300 души на високото, как разбраха какво им говори Минев? Дори и да е казал нещо, нормално е да изпуснеш напрежението.Аз навремето съм бил от приключение в приключение. Сменям Любо – мрънка, попържа. Сменям Костадинов – той също. Викам им: "Мен ли псувате, или публиката. Гледайте да е мен, защото, ако е към хората, ще дойдат да ни изядат". Трябва малко и дипломация в такива ситуации.

– Споменахте Любослав Пенев. Следите ли го как се развива в Литекс?
– Естествено, нали ни е конкуренция. Радвам се, че успява да се докаже. Надявам се и той, и Краси, и Стоичков, и всички от онова поколение да станат и кадърни треньори.

Вашият коментар