Пирин гасне, надеждата е в кмета

2010-12-13 17:39:00

След Николай Галчев, клубът върви само надолу и скоро вероятно няма да го има

 

Пирин се е запътил смело към ликвидация, напролет отбор в Благоевград може и да няма. Едната група шефове вече напусна, другата все още държи дял от клуба, но пари не дава. Каквото имаше – похарчиха го. Сега карат на банички и чакат спасение от кмета Костадин Паскалев. За сряда е насрочена спешна сесия на общинския съвет.

На нея Паскалев, председателят на общината Косьо Хаджигаев и останалите от местния парламент ще търсят начин да спасят клуба от разпадане.

Отнякъде трябва да се намерят поне 1 млн. лв. за да продължи клубът да играе в А група, пресмята "7 дни спорт". Толкова поне е похарчил Пирин през 2009 г. според счетоводния отчет на клуба. От тези пари 536 000 лв. са влезли от спонсори, една част от тях под формата на вноски от акционерите. 40 000 са дошли от билети, други 274 000 лв. са от тв правата. 254 000 лв. пък са дошли от наеми на играчи. Не пише от кои точно, сред дадените под наем същата година беше и Спас Делев в ЦСКА. Заплатите в клуба са 510 000 лв., от тях 317 000 лв. годишно се поделят между футболисти и треньори.

Загубата от текущата дейност е 253 000 лв. Тези пари ги е имало през 2009 г. Сега ги няма. Всичко тръгна от напускането на единия съсобственик, Николай Галчев – богат човек с лош мениджърски екип, поне що се отнася до футбола. Той държеше повече от половината клуб, след оттеглянето си хариза акциите на феновете. Причина за напускането му беше, че се скара с другата група акционери около т.нар. Г-15 начело с Петър Байкушев, която притежава 47,3% от Пирин. Разводът стана, след като точно преди новия шампионат Драги Коцев пое към Локо (Пд) без съгласието на Галчев. Твърди се, че напоследък Байкушев и хората му давали в Пирин пари не като спонсорство, а назаем, със запис на заповед, и сега ще си ги търсят обратно.

Откъде? От трансфери на играчи, разбира се. Както и от евентуален процент при продажба в чужбина на Спас Делев от ЦСКА или на Илиян Мицански от Кайзерслаутерн.

Междувременно последният хит е съобщението на кмета на Симитли Апостол Апостолов-Поли, че трима солидни бизнесмени от столицата са готови да вземат от феновете мажоритарния дял от акциите на Пирин. Условието било да няма удари под кръста от Г-15. Такова изискване поставили и някои фирми от Благоевград, от които са искани пари.

Футболисти и треньори пък вече не помнят откога не са получавали заплати. Повечето играчи тънат в борчове и ако до средата на декември положението остане същото, повечето ще късат договорите си. Затова всички чакат на общината – дали ще поеме Пирин, или отборът ще си умре беден и гладен.

Вашият коментар