Пифа: Черниаускас беше най-добрият вратар в първенството

Начало » Пифа: Черниаускас беше най-добрият вратар в първенството

Витаутас ЧерниаускасВиктор Гецов/Тема Спорт
Доскорошният треньор на вратарите на ЦСКА Ивайло Петров-Пифа даде интервю за „Тема Спорт“. Той напуска клуба, а в новия щаб на Стамен Белчев влиза съименникът му Ивайло Иванов, който досега работеше в школата. Пифа говори за представянето на отбора през изминалия сезон и сподели очакванията си за следващия. Той обърна и конкретно внимание на изявите на титуляря под рамката Густаво Бусато в последния месец. Бразилецът имаше някои колебливи мачове и на няколко пъти си пролича, че комуникацията му със защитата не е на добро ниво.

– Г-н Петров, каква е ситуацията около вас, напускате ли ЦСКА?
– Да, напускам, трябва ми малко почивка. Пък и адашът Иво си работеше със Стамен и предишния път, те са си екип. Искам малко да си почина, макар че вече имах четири-пет обаждания от други отбори, но емоциите ми дойдоха в повече, особено след финала. Тук-там се спекулира, че са ме изгонили от ЦСКА, но това са пълни глупости. Не знам кой ги пуска тези неща, но няма нищо такова. Аз съм благодарен на ръководството, че ми даде шанс да работя в ЦСКА.

– Каква е оценката ви за изминалия сезон?
– Видяхте, че целият свят се обърна с краката нагоре, така че това се отрази и на нас, и на футбола като цяло. Все пак имахме шанс да спечелим трофей, мобилизацията беше пълна, но невинаги по-добрият побеждава. В първенството пък положението го знаем какво е. Както каза и г-н Ганчев преди време – първото място е запазено, а с Левски си играйкаме за второто място. Накрая даже и Левски обаче не бяха фактор. Преборихме се поне за директната евроквота, но е ясно, че трябваше да спечелим трофей и разочарованието беше голямо.

– А как очаквате да се представи ЦСКА през следващия шампионат?
– Белчев е много добър треньор и ако успее да предаде всичко, което иска, на играчите, ЦСКА може да изпълни поставените цели. Въпросът е Стамен да успее да си наложи идеите и нещата ще се получат. ЦСКА има добри играчи. Видях и новите попълнения, като изключим Димитър Евтимов, и съм сигурен, че те ще вдигнат драстично нивото по това, което видях от тях. Хубавото е, че тренират от месец с отбора, така че вече са запознати с обстановката, с феновете, с щаба, изобщо с България. Стига да са здрави, могат да вдигнат нивото на отбора.

– Въпреки загубата във финала ЦСКА успя поне в известна степен да се вдигне и да завърши по-позитивно сезона. На какво се дължеше това?
– Да, губиш финала, но след три-четири дни идва нов мач, така че трябва да се вдигаш. Футболистите бяха наясно, че са задължени да бият, за да се класират за Лига Европа. А и като цяло отпреди това имаше позитивни знаци. Все пак стопихме много точки на Левски и Локо Пловдив и завършихме доста пред тях. За мен ЦСКА има най-добрите играчи в България. А загубеният финал си е и до късмет. Ние сме много по-качественият отбор от Локо Пловдив. Но… И пак казвам – ЦСКА за мен има суперфутболисти, които притежават и качества, и характер. Надявам се, че ще си проличи в пълна степен през новия сезон.

– Стигна се до раздяла с Черниаускас, правилен ход ли е това?
– Това са решения на ръководството, аз не мога да се бъркам и да взимам решение кого да вземат или да освободят. Това си е политика на клуба. От нас се изисква да водим тренировъчния процес и в моя конкретен случай – да подготвям вратарите. Черниаускас за мен беше най-добрият вратар в първенството, въпреки че много хора не го харесваха. С чиста съвест смятам, че той беше номер едно. Единственият му проблем беше играта с крака. И при положение че е на 30 години, е ясно, че няма как тепърва да го научиш да работи добре в този елемент. Това е процес, който се учи, докато си дете.

– А защо Бусато изглеждаше толкова колеблив в последно време?
– Аз съм говорил с него и карантината го промени. Той това и сам ми го каза – „Не се чувствам като този, който бях“. Виждах, че не е. Много пъти говорихме с него и той си призна, че не е същият след карантината, защото преди това видяхме какво може и какво правеше. Според мен това си е на психологическа основа при него. И най-вече – езиковата бариера. Това е най-големият проблем при него, а и като цяло при вратарите. Ясно е, че човекът под рамката трябва да командва защитата, да я ръководи, от него започват атаките и трябва да има много добра и ясна комуникация. Казах му на Бусато, че трябва да научи много добре езика, доколкото е възможно, за да може да пречупи тази бариера. Така че на този етап това е пречка, която той трябва да преодолее. Иначе смятам, че той притежава нужните качества, за да пази за ЦСКА. Просто е нужно да се справи с езика, иначе друго не му липсва.

– Имате ли впечатления от новия вратар Димитър Евтимов?
– Преки наблюдения – не, защото с него се разминахме. Той е младо момче. Аз съм сигурен, че адашът ще работи правилно с него и смятам, че има големи възможности за Евтимов в ЦСКА. Да не забравяме, че той си е цесекар, което е плюс. Гледал съм му някои мачове в ИнСтат системата, но не е моя работа да коментирам качествата му. Това си е за Иво Иванов, той ще работи с него и съм сигурен, че ще се справи по най-добрия начин. Пожелавам на Евтимов бързо да привикне към ЦСКА и да покаже възможностите си. Конкуренцията ражда шампионите, а отборът притежава двама добри вратари. Смятам, че на този пост ЦСКА няма да има проблем. А и като цяло, предвид че съм наясно с качествата на футболистите, очаквам силен сезон.

– Как гледате на ситуацията около Христо Стоичков и Стойчо Стоилов от последните дни?
– Е, това няма шанс да го коментирам. Не мога да коментирам какво казва Стоичков. Дал е много за спорта. Това са си негови взаимоотношения с други хора в ръководството и аз не мога да се бъркам тях. Те са големи хора. А аз нямам право да говоря за Ицо.

– Какво ще кажете за финал?
– Искам да пожелая на целия треньорски екип на ЦСКА здраве и успехи. Вярвам, че огромната ни публика ще продължи да ни подкрепя пълно, както до този момент и дори още повече. Всичко е налице в ЦСКА, за да спечели титлата и купата и да направи пробив в Лига Европа – има футболисти, има щаб, ръководство, фенове, изобщо всички елементи. Пожелавам успех на всички и да се представят по-добре от миналия сезон.