Плач на пълен стомах

Начало » Плач на пълен стомах

ЛудогорецВ българския фолклор има една хубава поговорка, легендарно внедрена в родния футбол – „Га яди кифтетата не рева, а сега плачеш“. Ясно се за кого се отнася днес тя. За клубът, в който ако някой благоволи да си сложи ръка на сърце, ще намери поне 50 точки за осем години, които са му брутално подарени, а ако се анализират сезон по сезон, със сигурност в някой ще се окаже, че в някой от шампионатите друг клуб (трябва да) има повече.

Всичко обаче е в сферата на „ако“, което от един момент нататък няма никакво значение. Ех, само ако имахме съдии на добро ниво…

На същото това ниво, за което пледира ръководството на шампионите. Най-любопитното е, че от Разград искат да им признаят напълно нередовен гол срещу Черно море, като при решението ролята на съдията Георги Кабаков е минимална. Но там са не са свикнали с това, с което се примиряват останалите вече девет сезона, затова им е малко криво.

За почти десетилетие в Разград така и не успяха да разберат, че са достатъчно силни, за да печелят честно и ако това се случваше, ореолът им на провинциалния клуб, който работи добре и унижава грандовете щеше да е неопетнен и до днес. Симпатията от първите години днес логично е заменена от обикновена омраза. Омраза, която няма нищо общо с тази между съперниците на терена. Но клубът от Североизток сам се докара дотам.

Е, няма как всеки мач да е воден от определени съдии. Такива дето даваха безумни дузпи за избиване на топката с глава в последните минути и други, които благосклонно гледаха грозните изпълнения на Козмин Моци навсякъде по терена. Плюс една камара фантастични решения в полза на шампиона, дори и срещу най-слабите (онази покрита почти десет метра засада на Верея, помните ли я?). Ей така – да се знае.

„Някой“ спасил Кабаков миналата година, моля ви се. Добър – лош, „спасеният“ свири на мачове на Реал Мадрид и Манчестър Юнайтед. Ръкува се и с Моуриньо онзиден. А съименикът на известен политик къде в Европа надува свирката?

Апостолите на „честната игра“ да си припомнят как спечелиха срещу Локомотив преди няколко дни. А според слуховете, коментаторът на мача Илиян Енев е „напуснал“ работата си, защото си позволил да каже, че има дузпа за пловдивчани. Както се случи с Димитър Тренев, който се оказа недостатъчно патриотично настроен по време на мача с Партизан преди години. Друг пък беше „олигофрен“, защото видя празните места на стадиона. Тук VAR как ще помогне?

Лудогорец така и не разбра, че арогантността няма място в картинката. Фалшът зад престорената „нормалност“ отдавна издиша. Няма кътче в България, в което да не са усетили негативното влияние на този клуб в българския футбол. А както се вижда, дори и европейските мачове вече не блазнят феновете от Разград, Русе, Шумен и Търговище и стадионът трудно се пълни.

Нормалните медии десетки пъти са давали насоки, съвети и пожелания как биха могли да се случват нещата. От гледната точка на фена. Защото и този на Левски, и този на ЦСКА ще е щастлив, ако любимият му клуб се бори в честна конкуренция. И двата гранда изтърпяха много заради откровеното толериране на проект, който може да съществува само при определени обстоятелства. Да играе в Европа например.

Никой не е против силния Лудогорец. Всички обаче са против методите му. Тяхна функция са и днешните жалби срещу съдиите. VAR в България? Напълно излишен. Никой от реферите, които останаха в историята с чудовищните си навеждания в полза на Лудогорец няма да го ползва в техен ущърб. Или ще отсъди срещу тях в решен мач. Ако пък е обратното, току виж първата година разградчани се борят за Лига Европа, а следващата за шестицата.

И за да не се обърка някой и да вземе да се размечтае. Лудогорец ще са шампиони и тази, и следващата година. Двете най-важни години, в които ще бъде изравнен ЦСКА, а после и изпреварен. И никой да не се съмнява, че когато се намери кой да побутне едно рамо, ако се налага, за VAR в Разград никой няма да говори.

Вашият коментар