Празник на спортното ориентиране в Шумен

Начало » Празник на спортното ориентиране в Шумен

Спорт, ориентиранеНад 800 състезатели ще участват в предстоящата този уикенд край Шумен най-мащабна надпревара по спортно ориентиране за 2020 година у нас. Както всяко лято тя съчетава две състезания – тази година предшестващият старт е купа „Шуменска крепост-СиВен“, а основният – националната купа „България“.

Още за ориентирането в Българския сайт за ориентиране

Стартовете ще продължат до неделя на територията на Шуменското плато, като в началото за Купа „Шуменска крепост“ вече беше дадено вчера в района на Стария град, а в петък, събота и неделя са за Купа „България“ край Паметник „Създатели на Българската държава“.

Най-интересните моменти се очаква да бъдат в неделя между 11 и 12 ч. пред Паметника „Създатели на Българската държава“. Тогава е т.нар. преследване, в което състезателите тръгват по маршрута спорд резултатите и разликите от предишните два дни.

„Надпреварата ще бъде празник на ориентирането, защото съчетава две състезания. Интересът е огромен. По тази причина пристигат изключително голям брой участници. Спецификата на състезанието е такова, че хората стартират в минутна интервална разлика и в продължение на три часа ще се стартира и финишира. Тоест, спазваме една от ограничителните мерки, да не се събират повече от 50 души. Във финалната арена хората ще се движат с предпазни маски,“ обясни Георги Колев от СКО „Мадарски конник“.

Още за ориентирането в Българския сайт за ориентиране

Той допълни, че възрастовите групи на участниците е от 12 до 80+, като ще има и отделни маршрути за до 10-годишни състезатели. Дължината на маршрутите, в зависимост от възрастовата група и степента на подготовка на ориентировачите е от 2 хил. м. до 9200 м.

Освен от България, участници ще има и от Чехия, Финландия, Турция и Румъния. Очакват се общо около 700 души. Състезанието по ориентиране се организира от шуменския клуб „Мадарски конник“ и НСА – СиВен.