Представиха кандидатурата за Евро 2013

2010-09-29 15:46:00

УЕФА избира домакина на 12 декември. Спорим с Англия, Чехия, Израел и Уелс

 

Българският футболен съюз представи официално пред журналисти кандидатурата на България за домакин на Евро 2013 за младежи до 21 г.

На пресконференцията присъстваха изпълнителният директор на централата Борислав Попов и Тервел Златев – началник на кабинета на президента на БФС. Представителите на медиите имаха възможност да изгледат официалния клип, с който БФС представи пред УЕФА в синтезиран вид кандидатурата за домакинство на финалния турнир, както и презентацията на Тервел Златев за градовете и базите, които са предложени за елитната надпревара.

УЕФА ще избере страната-домакин на Евро 2013 за младежи на 10 или 12 декември тази година. България е сред петте страни-кандидати за домакинство на шампионата на Стария континент, а конкурентите са: Англия, Чехия, Израел и Уелс.

Република Ирландия, Гърция и Унгария са се отказали от внасяне на кандидатури за домакинство въпреки първоначалното си желание да направят това.

"Всички документи вече са внесени в УЕФА и изпълнителният комитет на централата одобри кандидатурата ни. България има много сериозни шансове да получи домакинството на Евро 2013 за младежи. Разполагаме с подкрепата на държавата, както и на кметовете на София, Бургас, Сливен, Стара Загора и Ловеч", заяви Тервел Златев, главен координатор на кандидатурата на България.

Инспектори от УЕФА ще пристигнат в София през октомври, за да проверят условията и подготовката на страната. Точните дати на посещението ще станат известни през следващата седмица.

"България вече има сериозен опит при организирането и провеждането на подобни първенства. През 2007 година бяхме домакини на европейското първенство за аматьори. Всяка година приемаме квалификации за континентални шампионати при юношите и девойките", добави изпълнителният директор Борислав Попов. Той изрази специални благодарности на министър-председателя Бойко Борисов, вицепремиера и министър на Вътрешните работи Цветан Цветанов, министъра на спорта Свилен Нейков, транспортния министър Александър Цветков, кметовете на София, Ловеч, Сливен, Стара Загора и Бургас за покрепата, която са оказали на проекта.

"За България това първенство ще генерира позитивен имидж, не само заради чуждестранните фенове, които ще дойдат за мачовете, но и заради преките предавания по "Евроспорт", уточни Борислав Попов. Според Тервел Златев пък проектобюджетът за организацията на турнира едва ли ще излезе от рамките на 1,2 до 1,5 млн. евро. Сериозна част от тези пари ще бъдат осигурени от УЕФА, както и от генералните спонсори на турнира.

 

"Ще създадем доста работни места в следващите 2-3 години, тъй като организацията на събитие от такъв ранг изисква огромен човмешки ресурс и БФС трудно ще се справи сам. Важното е, че 4 от 5-те стадиона, които сме посочили, и в момента отговарят на критериите на УЕФА за провеждане на финалната фаза на европейското. Само в Сливен трябва да се постави осветление и да се покрие ВИП зоната, но тези подобрения така или иначе са залегнали в програмата на общината и местния футболен клуб до края на 2012 г.", обясни Тервел Златев.

На Евро 2013 второто по ранг първенство на УЕФА, ще участват осем отбора, между тях ще бъде и страната-домакин на шампионата.

Вашият коментар