Президентът на Барса: Лео, ако играеше пред публика, нямаше да си тръгваш

Начало » Президентът на Барса: Лео, ако играеше пред публика, нямаше да си тръгваш
Жоан Лапорта
Снимка: ФК Барселона

Жоан Лапорта пое ФК Барселона за втори път след 2003-2010 на официална церемония за встъпване като президент на Камп Ноу. Сутринта 58-годишният адвокат путува до Мадрид, за да внесе документите по задължителна гаранция от 125 милиона евро в офисите на Ла Лига (в последния ден от 10-дневния срок).

Лапорта бе спасен с 40-милиона от 44-годишен инжинер от Каталуния Хосе Елиас, натрупал благосъстояние от милиард с фирмата си “Аудакс“ за възстановяема енергия. Новият бос вкара в директорския си борд бизнесмени, дали поне по 2,5 млн., след дълга работна среща до 3 часа сутринта. В УС и финансов вицепрезидент обаче ще влезе Едуард Ромеу, заместник на Елиас, който по правила няма право като клубен съдружник едва от година.

“Икономическата ситуация в клуба ще ни е приоритет, не ни ужасява завареното. Имаме план за действие и не сме изплашени.“ – каза Лапорта, който ще трябва да покрива клубни задължения от 1,2 млд.евро, а търси спонсори и подсилва отбора. Щял да убеждава приятеля си Мино Райола, агент на Холанд, норвежкият голаджия да иде в Барса. (Снощи Ерлинг раздаваше “харесвания“ на победни публикации на Винисиус и Рамос от Реал!).

Сред плановете на новият президент е да задържи суперзвездата Лионел Меси, когото посрещна с топла прегръдка преди церемонията (също Пике и Сержи Роберто) и специални думи:

“Ще опитаме да те задържим, ти си най-добрият в историята, но каквото и да решиш ще е добро. Извинявай, Лео, но знаеш колко те обичам, Барса също те обича! Ако този стадион бе пълен на мачовете, със сигурност няма да си отидеш. Пандемията ни прецаква във всичко. Роналд (Куман), имаш доверието ни, отиваме за титла и купа на Испания, а после да върнем успеха на Барса и в Шампионската.“

Лапорта не пропусна да отвърне на критиците си, които по политическа линия го свързват с идеите за отцепване на Каталуния от Испания и че с идването му на власт клубът отново става трибуна на тези “радетели за независимост“:

“Барса винаги е била тясно свързан с дуржавата, но стана глобално. Винаги сме защищавали свободите и ще продължим. Ще бъдем чувствителни към всички към различните гледни точки в демокрация, щеопитам да интегрирам всички хора обичащи Барса.“