При голям интерес бе представена книгата „Жужо, Чаво, гол, гол, гол! Тоталният футбол на Славия (1971-1981)“


Книгата „Жужо, Чаво, гол, гол, гол! Тоталният футбол на Славия (1971-1981)“ с автор журналистът Николай Кръстев бе официално представена в Дома на културата „Красно село“.

Книгата връща футболната лента близо половин век назад, представяйки незабравимия отбор на Славия от 70-те години на ХХ век.

В премиерата взеха участие авторът Николай Кръстев, двама от главните герои Андрей Желязков и Чавдар Цветков, както и футболистите Иван Чакъров, Милчо Евтимов, Петър Миладинов, Ботьо Малинов, Илия Величков, Георги Минчев, Илиян Алдев-Джери, Любен Тасев, Костас Исакидис, а Ваньо Костов изпрати поздрави чрез автора от далечна Португалия. Присъстваха и представители на футболния клуб в лицето на треньора Загорчич, пресаташето Борислав Костадинов и играчът Галин Иванов.

Премиерата бе уважена от фенове на Славия, приятели на автора солидно присъствие на медии. Сред гостите се забеляза и доскорошния кандидат за кмет на София Ваня Григорова.

„Аз от началото бях малко незаинтересован и се бях притеснил, че ще пишат книга за мен. Имам чувството, че са надценили възможностите ми, но Ники Кръстев ме убеди. Мисля, че тази вечер ще бъде една паметна вечер за всички слависти. И за нас, и за славния отбор, който беше. Не съм очаквал да има толкова много хора на това събитие. На Славия публиката е по-малко, но по-качествена от другите“, каза Андрей Желязков пред журналистите.

„Не може да се сравняват предишните времена със сегашните. Строят беше различен, тогава комунизъм, а сега – демокрация. Ценя времето отпреди, когато играехме ние. Имаше ред, дисциплина и уважение към всички. Сега свободата я обърнахме на свободия, това ни е демокрацията“.

„Пътят, по който сме тръгнали, ще стигнем до аматьорските нива, както стигнаха Унгария преди време. Моето предвиждане е, че ще минем оттам. Феновете на Славия трябва да знаят, че аз си ги обичам и така ще е до край. На Славия и българският футбол желая да вървят нагоре, макар че сега това няма да стане толкова бързо“, завърши Желязков.

„Малко съм развълнуван, не че на терена беше по-лесно, когато играх. Днес виждам книгата за първи път, ще я прочета. Радвам се да видя моите колеги и приятели тук. Поне ще се върнем в спомените, гледам снимки, на които не мога да се позная“, сподели на свой ред след събитието Чавдар Цветков.

„Всичко е разлино, то и футболът е различен. На мен ми е тъжно като ходя на Славия и видя колко хора има. Това е моето пожелание към младите, да върнат публиката на Славия. За съжаление нещата не вървят на добре. Какво направи държавата за футбола? Видяхте в Сърбия на какъв стадион играхме, на отбор от трета лига. Не ми се коментират протестите. Едно време се събираха фенове на Левски, ЦСКА, Славия, нямаше я тази агресия. Едно обединение трябва да стане“, каза още Цветков.