Провалът на „страшилищата“ в „групата на смъртта“ на Евро 2020

Начало » Провалът на „страшилищата“ в „групата на смъртта“ на Евро 2020
Кристиано Роналдо и Карим
Снимка: УЕФА

Евро 2020 вече завърши, но темите за анализ и коментар не са една или две. Докато някои нации изпратиха успешно първенство, някои от фаворитите се сгромолясаха с гръм и трясък в рамките на осминафиналната фаза на турнира.

Тук говорим главно за трие от големите претенденти за краен успех на шампионата, които разочароваха много – Франция, Германия и Португалия. Трите тима бяха в една и съща група,  наричана „групата на смъртта“, но това прозвище се оказа доста неточно спрямо крайния изход от събитията. В тази връзка обаче не бива да забравяме, че възможностите да спечелим охолно от турнира са все още налице, особено със специалния бонус за Bwin, който ни дава възможност да се насладим на най-различни чудесни предложения.

В следващите редове ще погледнем към някои от евентуалните причини за провалите на трите гиганта.

  1. Време ли за свежо начало и за трите тима?

Под свежо начало тук може да говорим най-вече по отношение на треньорските щабове на Германия, Португалия и Франция. „Швабите“ със сигурност ще имат пресен старт, след като Ханс Флик ще замени Йоаким Льов, който изкара цели 15 години начело на тима. Тук изчерпването беше видно от последните два големи форума, а взискателният бивш треньор на Байерн със сигурност ще повиши стандартите в националния тим отново.

В лагерите на Франция и Португалия обаче на този етап не се говори усилено за треньорски рокади. Дидие Дешан вече също има почти десетилетие начело на „петлите“, а след достигането на Евро финал през 2016-та и спечелването на световната титла две години по-късно в Русия може би той заслужава шанс да се реабилитира за сегашния си провал.

Фернандо Сантош, от своя страна, се превърна в национален герой след титлата през 2016-та година с Португалия, но на последните два форума той не успява да надгради. Стилът на тима изглежда доста закостенял, а с оглед на страхотните футболисти, с които разлагат, то португалците вероятно биха се надявали на доста повече.

  1. Егото изигра лоша шега на Франция и Поругалия

Скандалите във френския лагер по време на големи международни форуми не са новост и като че ли те отново бяха в основата на отпадането от турнира. Редица звезди се нахвърлиха върху Пол Погба по време на турнира, а отношенията между Оливие Жиру и Килиан Мбапе също не бяха винаги блестящи. Дешан има нужда да седне и да помисли как да изглади на чисто личностно ниво дисбаланса в състава си.

За Португалия, от друга страна, егоистичните прояви на Кристиано Роналдо често са давали страхотни резултати, но в дадени моменти може и да пречат. Фернандо Сантош може би трябва да поговори отново със суперзвездата си.

  1. Залязващите звезди на Португалия и Германия

На последно място, трябва да признаем, че и в двата тима имат нужда от подмяна на някои играчи от стария гард. Матс Хумелс и Томас Мюлер за пореден път бяха далеч от очакваното ниво за „Маншафта“, докато Кристиано Роналдо и Пепе вече са на доста сериозна възраст. Позитивът и за двете нации е, че има млади и класни състезатели на съответните позиции, които ще запълват дупката в близките години.

Това, разбира се, са само част от проблемите на три от големите европейски нации, които в никакъв случай не са особено терминални. Световното в Катар е след само година, а възможността за реванш е напълно реалистична.