Нидерландия на EURO 2020 – очакванията бяха големи, но…

Начало » Нидерландия на EURO 2020 – очакванията бяха големи, но…
Вайналдум Холандия
Снимка: УЕФА

Европейското първенство по футбол завърши, но дискусиите и анализите за представянето на различните национални гарнитури тепърва започват. Някои биват възхвалявани като новите герои на нацията си, докато други определено не се радват на същата подкрепа, след като разочароваха сънародниците си с неубедителното си представяне.

Сред нациите, от които вероятно се очакваше повече, попада и Нидерландия, който отпадна доста скоропостижно от международния форум. Представянето на „лалетата“ със сигурност е разочаровало, а редица от залагащите в B-win навярно са си представяли далеч по-добро класиране на момчетата на Франк Де Бур. Надеждите не се сбъднаха обаче, съответно е време да анализираме кои бяха грешките, които доведоха до това представяне.

  1. Липсата на опит си каза своето

Тук по-скоро ще говорим за неопитността на големи европейски финали, отколкото да говорим за твърде голяма младост на състезателите. Имайки предвид провала „лалетата“ да се класират за Световното през 2018-та година, то изминалия форум беше първи с националната фланелка за голяма част от гръбнака на настоящия състав. За Дензел Дъмфрис, Матайс Де Лихт, Френки Де Йонг, Дониел Мален и Мартен Де Роон това беше непозната територия, въпреки страхотната класа на всеки един от изброените. Някои от тях все още са и в сравнително млада футболна възраст, а именно някои грешки и пропуски в решителните моменти бяха причината за отпадането още на осминафиналите.

  1. Липсата на изявен голмайстор

Мемфис Депай е звездата на настоящата национална гарнитура и беше нагърбен със задачата не само да създава, но и да вкарва голове. Независимо, че той имаше силни изяви на моменти, бремето да е отговорен в толкова голяма степен за офанзивното представяне на тима натежа. В състава имаше типична 9-ка, в лицето на Вут Вегхорст, който обаче разочарова и по никакъв начин не повтори представянията от изминалия сезон в Бундеслигата. Нидерландия успяваше да компенсира с много нападателна игра, но в ключовите моменти имаше нужда от истински голаджия.

  1. Франк Де Бур подходи твърде офанзивно

Ранното отпадане на Нидерландия не може да бъде свързана с липса на атрактивна игра или голяма предпазливост. Тъкмо обратното. Съставът, воден от вече освободения Франк Де Бур, беше сред доста атрактивните и офанзивно настроение тимове на първенството, отбелязвайки доста голове и създавайки не малко положения. Схемата на игра варираше между 3-5-2 и 3-4-1-2, но пресата и пращането на много хора в предни позиции, когато тимът атакуваше, винаги беше залегнато в плана. Именно затова и мачовете на „лалетата“ можеха да  бъдат поставени сред тези с добрите коефициенти за Евро 2020, по отношение на отбелязването на попадения. От всичко това обаче страдаше защитата, тъй като Френки Де Йонг и Джорджинио Вайналдум твърде често опразваха зоните си в средата на терена. Поуки определено може да се извлекат в тази насока.

  1. Извод

Представянето на Нидерландия не бива да бъде разглеждано като някаква голяма трагедия, имайки предвид и лошия късмет в злощастния мач с Чехия. Това беше безценен опит за тима на „лалетата“ на международни футболни форуми, който само може да послужи за по-добри игри занапред. А Световното първенство в Катар е след година, което значи, че възможност за реванш ще има много скоро.